5 Eylül 2015 Cumartesi

Tarhana Çorbası / Tarif


Kış yaz severek içilecek harika bir geleneksel lezzet...Ancak, tarhananın yapımı oldukça sabır ve bol güneş istiyor. Malzemelerin karıştırılıp yoğrulması, elde edilen hamurun bekletilip ekşitilmesi, ufalanıp kurutulması... Şehir hayatında tarhana yapacak uygun yer de bulamayabilirsinz. Eğer ailede bunu yapan bir büyüğünüz varsa kendinizi şanslı sayın, ben bu gruptayım, yoksa hazır alacaksınız tabi. Bu kadar emek verilerek elde edilen tarhananın çorbasını pişirmekse bir o kadar kolay...


Malzemeler:

4  çorba kaşığı toz tarhana ( Kişi başına 1 kaşık)
1 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı domates, biber salçası karışımı
1 tatlı kaşığı acı pul biber
1 tatlı kaşığı  nane
2 diş sarımsak
1 litre su
Tuz

Hazırlanışı:

Tereyağını eritip üzerine salça koyarak kızdırın. Üzerine soğuk su ekleyin ve su ısınmadan tarhanayı da atın, karıştırın. Tarhananın dibe çöküp topaklanmasını önlemek için sürekli karıştırmaya devam edin. Kaynadıktan sonra altını kısıp kıvam almasını bekleyin, bu arada içine nane ve pul biber ve diş sarımsakları atın. Koyulaşınca lezzetini kontrol edin. Çorbanız ne kadar kıvamlı olursa o kadar lezzetli olacaktır. Eğer daha sulu olsun isterseniz, çorba kaynadıktan sonra üzerine bir miktar sıcak su katabilirsiniz. 

Afiyet olsun!

Tarhana yöresel bir çorba olduğu için, her yerde yapımı, kurutulması, pişirilmesi farklıdır. Ben toz haline getirilmiş, ekşitilerek yapılan Ege tarhanası seviyorum. Siz kendi damak alışkanlığınıza uygun olanı tercih edebilirsiniz.

Tarhana soğuk algınlığı yaşadığımız dönemler için oldukça şifalı bir çorba. Hamurunda neler yok ki!.. Domates, kırmızı biber, nohut, soğan, yoğurt, yeşil biber, un... Bazı yörelerde pişirirken içine bir miktar kavrulmuş kıyma konur, bazı yerlerde de süt katılır. Ne şekilde pişirirseniz pişirin, bu çorbayı sofralarınızdan eksik etmeyin derim.

Sağlıklı günlere...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *