Cumhuriyet dönemi edebiyatı sanatçılarından olan Ömer Bedrettin Uşaklı, Ahmet Haşim gibi sembolik şiirler yazmıştır. Empresyonizmden de etkilenen şair, gerçeğe değil, izlenime ve hayale dayalı eserler vermiştir.
" Köpükten omuzları birbirine dayanmış
Yüksek, mağrur başları akşam rengiyle yanmış
Sahile koşuyorlar, bak deniz sarhoşları"
Şiirde insan yoktur, deniz ve dalgalar betimlenir. Kişileştirilen dalgaların sarhoşluğudur söz konusu olan. Şair kendisini bir hayalin etkisine kaptırmış, onu ayrıntılandırmıştır. Denizin şair üzerinde yarattığı izlenimler şiirleştirilmiştir. Şiir anlamdan çok şekille ön plandadır. Söz tekrarları ve kafiyelerle yapılan müzikalite şiirin estetik değeridir. Şair, şiirin içeriğini "sarhoşlar" sözüyle anlatır. Dize içi kafiyeyle ahenk güçlendirilmiştir: " koşuyorlar, coşuyorlar", "doyacak, oyacak"...
"Bazen yırtık yelkenli bir sandala çarparak
Bazen ufkun kıpkızıl şarabına taparak
Gitgide coşuyorlar bak deniz sarhoşları"
Şiirde kızıllık, akşam rengi, gün batımı hakimdir. Bu da sembolizmi ve Ahmet Haşim'i hatırlatıyor bize. Sembolizmde sıkça kullanılan nesneyi simgelerle anlatma yolunu seçmiş Ömer Bedrettin. " Köpükten omuzlar, yırtık yelkenli sandal, yıllarca dövülerek içi oyulmuş taşlar" gibi ifadeler, bu akımın anlatımda kapalılık özelliğini gösteren ifadelerdir. Şair yazar, şiiri okuyan da istediğini anlar, yani herkes şiirden farklı bir anlam çıkarabilir. Bu nedenle, Ömer Bedretttin Uşaklı'nın Deniz Sarhoşları şiiri sembolist bir şiirdir.
"Rüzgarların ıslığı en yakın yoldaşları
Yıllarca dövülerek içi yenmiş taşları
Bir anda parçalayıp doyacak bu sarhoşlar"
Şiirde doğanın başıboş varlıkları yani denizi, dalgaları vs. betimleniyor. Akşam kızıllığı ve şarap rengi duyguların da rengini anlatıyor.
Şairin hayalinde şiir boyunca iç değil dış, anlam değil şekil esastır. Bu bakımdan kelime oyunlarıyla örülmüş bir şiirdir diyebiliriz Deniz Sarhoşları için. Bu da yine sembolizmin bir etkisidir.
Şairin hayalinde şiir boyunca iç değil dış, anlam değil şekil esastır. Bu bakımdan kelime oyunlarıyla örülmüş bir şiirdir diyebiliriz Deniz Sarhoşları için. Bu da yine sembolizmin bir etkisidir.
"Çılgın gönüllerinde aşkın en büyük kini
Yosunlu kayaların o yeşil gözlerini
Deli aşıklar gibi oyacak bu sarhoşlar"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...