13 Kasım 2015 Cuma

Yağmurlar ve Topraklar / Necati Cumalı


Necati Cumalı Tütün Zamanı adıyla Zeliş, Yağmurlar ve Topraklar, Acı Tütün üçlemesini yazar. Ege yöresini anlatan bu romanları yazar, gerçekçi bir üslupla kaleme almıştır. Üçlemenin ikinci kitabı olan Yağmurlar ve Topraklar'da, aşkı, Anadolu'da görev yapan aydınların çilesini, tutucu köy halkını, yalnızlıkları işler. Bütün bunları anlatırken bir yandan da doğayla mücadele sergilenir romanda. 


"Nihat, dört yıla yakın bir süredir Urla'da avukattı. Her üç ayda, altı ayda bir, daha doğrusu kafası kızdıkça, Veli Sayın, yeğeni Hüsnü'ye yeni bir dava açardı. Hep sudan bahanelere dayanırdı bu davalar."

Yazar, avukat Nihat gibi pek çok eğitimli insanı işler romanlarında, Anadolu'nun küçük kentlerinde,  kasabalarında, köylerinde yaşayan öğretmenleri, avukatları, doktorları anlatır. Onların ortak çilesini, bağnazlığa karşı verdikleri mücadeleyi, yalnızlıklarını işler. Ayrıca toprak mülkiyeti de toprak reformu fikriyle kaleme dökülür bu romanlarda.

Tütün Zamanı'nın ikinci romanı Yağmurlar ve Topraklar, İzmir'in Urla ilçesinde geçer. Omurgayı oluşturan hikaye aşktır, etrafında değişik olaylar ve karakterler, tütün ekicileri ve gerçekçi Anadolu gözlemi yer alır. Avukat Nihat'la öğretmen Perihan'ın hikayesidir bu. Karakterlerin gözünden kasaba hayatı ve oradaki insanlar anlatılır. Vakitli vakitsiz yağan yağmur, tütün ekicilerinin sorunları, toprak ve yağmurun buluşmasından doğan sevinçler, üzüntüler... Hepsi sağlam bir kurgu, dil ve üslupla aktarılmıştır romana.

Çağdaş Türk romancısından, usta işi bir roman, kesinlikle okumanızı öneririm.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *