Kedi bir kafese konur ve uzun süre aç bırakılır. Sonra kafesin içine bir parça ciğer konur. Kedi ciğere büyük bir iştahla ve bezgin bir açlıkla yaklaşır. Malum, ciğer onun en sevdiği yiyecektir ve o açtır... Zavallı kedi ciğere yaklaştığında, özel bir mekanizmadan sıcak buhar fışkırır ne yazık ki. Yeniden dener, tekrar yaklaşır; kuşkusuz her yaklaştığında buhar da fışkırmaya devam eder, hayvan bir türlü ciğere ulaşamaz.
Kedi çatışma ve hayal kırıklığını bir arada yaşar doğal olarak. Bir süre sonra huysuzluk belirtileri gösterir; artık o sinirli bir kedidir. Neden gergin olduğunu tahmin edersiniz. Bir yanda açlık dürtüsü, diğer yanda savunma dürtüsü... Bir yanda ihtiyacı olan ciğer, diğer yanda ona zarar verecek olan buhar... Kedi buharın fışkırması sonucunda ciğere ulaşamadığı için sevinci kursağında kalmış ve hayal kırıklığına uğramıştır.
Bu örnek insanların ruh sağlığını araştıran bilim adamlarınca frustation-bozulma ve conflit-çatışma ilişkisini anlatmak için verilmiştir. Buharın fışkırmasıyla oluşan durum bozulma, kedinin ulaşmak istediğiyle onu engelleyen durum ise çatışmadır. Bunun gibi herhangi bir bozulma da insan üzerinde görülebilir, aşırı duygusal tepkilere ve komplekslere yol açabilir.
Kısaca, karşıt olaylar sonucunda bizlerde bozulma, çatışma, kompleks görülebilir, bu da bizleri normalden uzaklaştırabilir. Elbette tüm insanlarda böyle olması beklenmiyor, pek çok kişi bu karmaşadan etkilenmeyebilir. Ama pek çoğu da bu kaosun sonucunda normal halden kopar. Çevremize dikkatle bakarsak bunun örneklerini görebiliriz. Bedeninde hiçbir bozukluk olmadığı halde ruhsal dengesizlikler gösteren ya da deliren insanların bu hale gelmelerinin nedeni nedir acaba? Bir kısmı genetikse bir kısmı da bu bozulma ve çatışma hallerinden olsa gerek. Benzer durumlara hepimiz düşmüşüzdür bir şekilde. İçinden nasıl çıktığımız bizim fizik ve ruh özelliğimizle doğru orantılıdır muhtemelen. Çünkü her insanın yapısı, dayanıklılığı, algılayışı ve duygu düzeyi farklıdır.
Bozulma ve çatışmaları en az hasarla atlatabilmek dileğiyle...
Bozulma ve çatışmaları en az hasarla atlatabilmek dileğiyle...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...