26 Nisan 2015 Pazar

Babilli Hekim / Tarihi Roman

Babilli Hekim – Karlheinz Grosser

      


      “Gençliğin gülümseyişi ve bilgeliğin mabedi olan Keldanilerin incisi  Babil’in  semaları altında.” diye  başlar birinci bölüm, İskender’in geçtiği  yollar, ona bağlı devletler ve İskender Devleti'nin sınırlarını içeren bir harita eşliğinde…

     Tamatam bu sözleri arkadaşı Wolhan’ın günün birinde okuyacağını düşünür ve onun aracılığıyla insanlığa seslenir aslında.



Roman bir anı silsilesinden oluşuyor. MÖ IV. yüzyılda geçiyor olaylar. Tamatam, bu devirde yaşayan İskender’in hekimidir ama aynı zamanda bir ajandır o. Pers Kralı Dara’nın da sırdaşı ve Fetih seferlerinde bir mahkum olarak karşımıza çıkıyor bu ilginç karakter.

Tamatam kendini anlatmaya başladığı satırlarda, “…sahip olduğum bilgilerimle, bir hekim olarak insanlara şifa dağıtmam gerekirken, ben onu öldürdüm; dünyanın en kudretli insanını yani Makedonyalı İskender’i…” diyerek yaşamını sorgulamaya başlıyor. Daha ilk çığlığı attığı andan itibaren  tüm çıplaklığıyla, roman boyunca hem kendisini hem de İskender dönemini gözler önüne seriyor. Çocukluğu, ilk gençliği, okulundan mezun oluşu, dostlukları içinde bulunduğu dönemin izleriyle aksettirilmiş bir bölümünü anlatıyor yaşamının.

Tarihi roman türünde yazılmış bu eser, fantastik bir dünyanın da kapılarını aralıyor bizlere. Beş bölümden oluşan romanın bölüm başlarında yer alan sözler, anlatının sırlarını ve sayfaları çevirdikçe yaşayacağımız macerayı fısıldıyor adeta: “ Anka kuşunun kervanlara ait buhur yolu üzerindeki uçuşu ve denizin yıkadığı Tire şehrinin duvarları”, “Gölgelerin vahasında Tanrı'nın sesi ve tozların içinde solan hükümdar çiçeği”, “Yabancının fillerin izindeki yolculuğu ve kralın hayal kırıklığını gizleyen gülümsemesi”, “Suyun üzerinden geçen yol ve çemberin tamamladığı Babil’de öğle sıcağının altındaki kartal yuvası.”

Anılardan kaçmak isteyen Tamatam onların birer gölge olduğunu, nereye giderse gitsin kendisini takip ettiğini anlayınca, geçmişi gelecek yapan içindeki sese kulak veriyor. Böylelikle ortaya bu muhteşem eser çıkıyor.

Ülkemizde pek tanınmayan bir yazar olan Karlheinz Grosser’in bu eserinin ilk baskısı 2000'li yılların başında yapıldı. Eğer siz de benim gibi, tarihi fantastik bir kalemden okumak istiyorsanız bu ilginç kitabı mutlaka edinin!

                                                                                                                                                

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *