Rahatını kaçırmak için"
ilk kez 1946'da yayımlanan Rahatı Kaçan Ağaç'ın şairi Garip akımı üyelerindendir. Bu akımın kurucusu üç şairden biri. Orhan Veli, Oktay Rıfat ve Melih Cevdet 1. Yeniler adıyla Garip şiirini ortaya çıkarmışlar ve eski şiire, ölçüye, kafiyeye, edebi sanata, kısacası geleneksel şiirdeki her şeye başkaldırmışlardır.
"Çık benim şair tabiatım, çık orta yere
Fakir güzelinden söyle
Hasret ateşinden çal
Çal, söyle benim derdimi sevdalı sesinle"
Çok ince bir süzgeçten geçirir Melih Cevdet şiirlerini. Rahatı Kaçan Ağaç' ta mutlu bir ağaç vardır. Mutludur çünkü mutluluğun anlamını bilmez, öğrense rahatı kaçacaktır. sadece doğada yaşar, hepsi bu. Aşkı bilmez, bilse, rahatı kaçacak. Okumayı bilmez, kitabı olsa, okusa, rahatı kaçacak. Düşünmez, sadece doğada yaşar o. Düşünse, rahatı kaçacak. Şair ona, inadına bir kitap verir, rahatı kaçsın diye.
"Şu haline bak da utan" der Medeniyet şiirinde de de. Sosyal içerikli şiirler yazan şair, medeniyeti kendince tanımlar.
"Ne okuma bilirsin, ne sayı
Ne üstünde var, ne başında
Ne midende, ne kursağında
Bari gel de görgünü artır
Medeniyet öğren ayı"
Zaman zaman lirizme karşı çıksa da duygulardan kurtulmak mümkün mü? Lirik şiirler de yazdı elbette Melih Cevdet, nükteli, yergili şiirler kadar... Garip akımından ayrılıp Kolları Bağlı Odysseus adında bir akımı da başlatan şair, hayatı algılayışını anlatır şiir diliyle. Bu akımdaki şiirleri özgün ve felsefi hayat görüşlerini içerir.
"Unutamam o güz ikindisini
Her yanda alı al bir mutluluk
Terli bir at gibi gülümseyiverdi
Düşle gerçek arası dörtnala
Bir koşudan sanki çoğala çoğala"
Bir çok türde eser veren, çeviriler yapan şairimizi saygıyla anıyoruz!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...