26 Ağustos 2015 Çarşamba

Kış Dolması / Tarif

Kış Dolması

Yaz sebzelerini seviyoruz değil mi? Özellikle yaz dolmaları, hem sıcak hem soğuk yenebilecek harika lezzetler sunuyor bize. Bunların kurutulmuşlarını da denediniz mi? Kışın dolma yemenin de keyfi bir başka oluyor doğrusu. Üstelik kurutulduklarında daha da lezzetli hale gelen biber, patlıcan, domates gibi sebzeler faydalı da. Zira güneşte kurutulan sebzedeki besin değerlerinn çoğu, suyu dışında korunmuş oluyor. İşte kış dolması da bu faydalı ve hoş yemeklerden biri sadece. Kurutulmuş patlıcan ve dolmalık biberle yapılan lezzetli bir yemek...


Eğer uğraşmayı seviyorsanız, yazın en sıcak günlerinde bu sebzeleri kendiniz kurutabilirsiniz. Çok da zor değil, sadece sabır istiyor. Patlıcan ve biberlerin içi boşaltıldıktan sonra ipe dizilip güneşi bol bir yere asılmasından ibaret. Bir iğne yardımıyla sağlam ipe dizdiğiniz patlıcan ve biberlerin ıslak olmamasına ve birbirine değmemesine dikkat ederseniz, hem kurumayı hızlandırmış hem de çürümeyi önlemiş olursunuz.

Gelin, şimdi kurutulmuş sebzeleri birlikte dolma yapalım!

Yaklaşık 10 adet kurutulmuş  patlıcan ve 10 adet kurutulmuş dolmalık biberi bir tencerede yumuşayana kadar haşlayalım önce.

2 adet ince doğranmış kuru soğanı, 1,5 su bardağı pirinci, 2 yemek kaşığı domatesi, 1 yemek kaşığı biber salçasını, zeytin yağı, tuz, pul biber, kuru nane ve karabiberle harmanlayalım.

Hazırladığımız malzemeyi, sebzelerin içine yarısını biraz geçecek şekilde dolduralım. Tencereye ağızları ortaya gelecek şekilde, sıkıca dizelim. Kaynar su ekleyip önce harlı sonra da kısık ateşte pişirelim. (Malzemenin dağılmasını önlemek için üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatabilirsiniz.)

Afiyet olsun!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *