Kış Dolması
Yaz sebzelerini seviyoruz değil mi? Özellikle yaz dolmaları,
hem sıcak hem soğuk yenebilecek harika lezzetler sunuyor bize. Bunların
kurutulmuşlarını da denediniz mi? Kışın dolma yemenin de keyfi bir başka oluyor
doğrusu. Üstelik kurutulduklarında daha da lezzetli hale gelen biber, patlıcan,
domates gibi sebzeler faydalı da. Zira güneşte kurutulan sebzedeki besin değerlerinn
çoğu, suyu dışında korunmuş oluyor. İşte kış dolması da bu faydalı ve hoş
yemeklerden biri sadece. Kurutulmuş patlıcan ve dolmalık biberle yapılan
lezzetli bir yemek...
Eğer uğraşmayı seviyorsanız, yazın en sıcak günlerinde bu
sebzeleri kendiniz kurutabilirsiniz. Çok da zor değil, sadece sabır istiyor.
Patlıcan ve biberlerin içi boşaltıldıktan sonra ipe dizilip güneşi bol bir yere
asılmasından ibaret. Bir iğne yardımıyla sağlam ipe dizdiğiniz patlıcan ve
biberlerin ıslak olmamasına ve birbirine değmemesine dikkat ederseniz, hem
kurumayı hızlandırmış hem de çürümeyi önlemiş olursunuz.
Gelin, şimdi kurutulmuş sebzeleri birlikte dolma yapalım!
Yaklaşık 10 adet kurutulmuş
patlıcan ve 10 adet kurutulmuş dolmalık biberi bir tencerede yumuşayana
kadar haşlayalım önce.
2 adet ince doğranmış kuru soğanı, 1,5 su bardağı pirinci, 2
yemek kaşığı domatesi, 1 yemek kaşığı biber salçasını, zeytin yağı, tuz, pul
biber, kuru nane ve karabiberle harmanlayalım.
Hazırladığımız malzemeyi, sebzelerin içine yarısını biraz
geçecek şekilde dolduralım. Tencereye ağızları ortaya gelecek şekilde, sıkıca
dizelim. Kaynar su ekleyip önce harlı sonra da kısık ateşte pişirelim. (Malzemenin
dağılmasını önlemek için üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatabilirsiniz.)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...