26 Haziran 2016 Pazar

Denizde Ay / Halit Fahri Ozansoy


İndi solgun ve ılık
Ay ışığı denize
Bal rengi bir tatlılık
Çöktü gözlerimize

1891-1971 yılları arasında yaşayan Halit Fahri Ozansoy, Fecr-i Ati ve Milli Edebiyat akımlarından etkilenmiş, Cumhuriyet dönemi şairlerindendir. Milli Edebiyat döneminde başlayıp Cumhuriyet döneminde etkisini sürdüren Hecenin Beş Şairi içinde yer alır.


İlk olarak "Aruza Veda" şiiriyle tanıdığımız Halit Fahri Ozansoy, Beş Hececiler topluluğuna katılarak hece ölçüsü savunucularından olmuştur. Cumhuriyet dönemi şiirinin heceyle yazılan örneklerini veren şair, Batı şiiri nazım biçimlerinden de etkilenmiş olmasına karşın ağırlıklı olarak Türk halk şiiri geleneğinin etkilerini yansıtır.

Ölçülü ve kafiyeli şiirler yazan Halit Fahri, Denizde Ay şiirinde de Halk Edebiyatı şiirinin motiflerinden ve hece ölçüsünden yararlanmıştır. 7'li hece ölçüsüyle yazdığı şiir, oldukça yalın bir dile de sahiptir. İki dörtlük ve iki dizeden oluşan şiirde bir dizede tamamlanamayan anlam diğer dizelere sarkar. Bu da şairin Batı Edebiyatı şiir geleneğinden de esinlendiğini gösterir.

Baktınız uzun uzun
Bu sulara baktınız
Sulara ruhunuzun
Tadını bıraktınız

Bu tatla aydınlanan
Enginlere aktınız

Fransız şiirinde anjanbman denen söyleyiş tarzına, yani anlamın dizeden dizeye aktarılmasına Denizde Ay şiiri iyi bir örnektir. Akıcı bir anlatımla yazılan şiire, gerek konusu gerekse anlatım tarzı ve duygusal dokusu bakımından lirizm egemendir. Romantik duygulara sahip şair, ay ışığını denize indirmekle kalmaz, büyük bir nezaketle sevgiliye özlemini anlatır. Hayalinde canlanan sevgili, şairi büyük bir duygusallığa sevk eder. Denizde Ay, sade bir dille, yalın bir söyleyişle yazılmış, Cumhuriyet döneminin en güzel hece şiirlerinden biridir.







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *