23 Haziran 2016 Perşembe

Hey Gidi Güneşli Uykular / Cahit Sıtkı Tarancı


Hey gidi güneşli uykular
Sularında boğulmadığımız deniz!


Cahit Sıtkı'nın anneyle tabiatı bir bütün olarak gösteren şiiridir Hey Gidi Güneşli Uykular. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatının önemli isimlerinden olan şair, sosyal konularla pek ilgilenmemiştir. Daha çok yaşam ve ölüm üzerine temaları seçer. Sadece var olmayı bile mutluluk sayan Cahit Sıtkı, zaman zaman hayattan bunalarak Tanrı'ya sığınır ama din duygusunu işlemez. O daha çok ölüm gerçeği karşısında yaşama sığınır. Hey Gidi Güneşli Uykular şiirinde ise, anne sevgisinin vücut bulmuş hali çıkar karşımıza. Bebekliğin, yaşamın başlangıcının şiiridir aslında. 

Cahit Sıtkı Tarancı'nın çocukluğa ve anneye dönüş arzusunu yansıttığı bu şiirde, Freud'un Ödip kompleksinin izleri görülür. Duygularını gizlemeden ortaya koyar şair, anneye ve geçmişe karşı son derece cüretkar ifadelerle... Pek çok şiirinde öne çıkan ölüm teması, burada yerini taze yaşamın anılarına bırakır ve yaşam anneyle vücut bulur. 

Ömrüm oldukça hatırlayacağım
Uyuduğum yıldızlı geceleri
Deniz kızlarının kucağında
Sular başladı mı sığlaşmaya
Bir bir sönerdi yıldızlar
Bırakırdı beni usulca beşiğime
Saçları ay ışığından dadılarım

Bebekliğine, süt emdiği günlere, sevgi ve özlem var şiirinde. Sade, süsten uzak ve bir o kadar da içten... İlk aşkı olan annesine duyduğu çocuksu bağlılığı ve özlemi işte bu dizelerle anlatır şair. Sembolsüz ve gizlenmeden, anlatır sadece.

Acıkıp uyandığım saat
Annemin uykusuna kıydığım saat
Telaşla uyanan genç kadın
Aceleyle çözülen göğüs
Yüzümü süpüren ılık rüzgar
...
Doyamadığım, doyamadığım
Neden sonra
Ben tekrar sulardayım
Annemin gözleri gibi lacivert bir denizde
Dalgadan dalgaya atlıyorum
Güneşi kovalıyorum, güneşi kovalıyorum
Hey gidi güneşli uykular!
Sularında boğulmadığımız deniz!


Cahit Sıtkı hangi temayı seçerse seçsin, hep açık ve anlaşılır olmayı tercih etmiştir. Sade ve hatta basit bir dille, uzak çağrışımlara meyl etmeden yazar şiirlerini. Hey Gidi Güneşli Uykular'da olduğu gibi...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *