29 Haziran 2015 Pazartesi

Şifalı Sular / Ankara




      ŞİFALI SULAR 


              Çocukluğumda annem ve komşu teyzelerle Ayaş’a ve Haymana’ya gitmiştik. Hatırladığım sadece içilmesi çok zor olan ılık bir su, çamur ve köhne odalarda sıcak su banyosuydu. Kırk yıl sonra her şey gibi değişime uğradığını gördüm bu şifa kaynağı olan yörelerin. Muhteşem tesisler kurulmuş, son derece modern, tatil köyü havasında tedavi merkezleri. Oralarda konaklamak için hasta olmaya da gerek yok. Gidin, bağırta bağırta yapılan Tai masajını deneyimleyin, havuza girin, spor yapın, eğlenin ve dönün. Fotoğraf çekmeyi de ihmal etmeyin tabi!.. Ben şimdilik gözlemlemek amacıyla geziyorum buraları. Henüz Tai masajını denemedim, yaptıranların bağırtıları daha keyifli… Açıkçası Ankara gibi taş yığını bir ilde, tatil cenneti buralar. Uzaklara gitmeye gerek yok, hem şifa bulun hem tatilinizi yapın işte, daha ne olsun!

          Yeraltı suları şifa kaynağıdır, bunu hepimiz biliriz. Ankara bu açıdan şanslı illerden biri. İlçelerde sıcak su kaynakları olan başkentimiz, rahatlatıcı, alternatif tedavi yöntemleri doğal ortamın yarattığı huzurla bedene ve ruha iyi gelen termallere sahip. İlimizdeki sıcak su kaynakları, Güdül, Ayaş, Beypazarı, Haymana ve Kızılcahamam, Çubuk’da bulunmakta. Bu yörelerde kaplıca turizmi atılım yapmış durumda. Tedavi üniteleri oldukça modernleşmiş, sosyal ve sportif aktiviteler de cezbedici oranda, ulaşım ve konaklama da kolay ve hekim kontrolünde girilen yerler buraları.

       Romatizma, lumbago, siyatik, nevralji, kadın hastalıkları, kırık ve çatlaklardan sonraki mafsal yapışıklıkları gibi pek çok hastalıkta havuz banyosunun en uygun tedavi olduğu söyleniyor; denemekte yarar var. Zaten termallerin hepsinde doktor bulunuyor ve kan testi sonucuna göre oradaki uygulamalara yönlendiriliyorsunuz. Yani ninem usulü gidip dalmıyorsunuz şifa kaynaklarına.

         Bu yörelerden birini anlatayım, gerisini kendiniz keşfedin, olmaz mı? Güdül, Çağa'yı mesela...

       Güdül ilçesinin Çağa Beldesi’nde Hitit Ayaş Termal Sağlık Merkezi, Alya Gordion, Ertuğrul Gazi, Jeopark gibi pek çok termal tesis var.Öğrendim ki, yeraltı suları Ankara’da en çok Güdül’de bulunuyormuş, dolayısıyla da en çok termal sağlık merkezi burada. Şirin bir yer Çağa, gün batımı izlemeyi seviyorsanız benim gibi,bir  termali gezdikten sonra oturup gurup vaktini de izleyin mutlaka!

       Adını Çağa Bey’den almış bu belde, bir de türbesi varmış  Çağa Bey’in ama görmek kısmet olmadı. Ben, sonradan Çoban Hamamı adını verdikleri, Roma döneminden kalma Mnizos antik kentin kalıntılarını gördüm.  Roma hamamı şu an restore ediliyor, daha ileride de bir kilisenin kalıntıları bulunmuş o da restore edilecek sanırım. Buranın tarihi İpek Yolu üzerinde olduğu söylendi. Kalıntılarda dikkatimi çeken bir başka şey de, kaynak suyunu hamama taşıdıkları borular ve üzerini kaplayan taştan duvar… Bu bölgeyi 1984'te Anadolu Medeniyetleri Müzesi arkeologları bulmuş ve 1993'te bölge, sit alanı ilan edilmiş. 2003'te ilk kazı çalışmaları başlamış, hamam olduğu düşünülen yapının bir bölümü açığa çıkarılmış.




          Bazı şeyler, ‘insana rağmen’ yok olmuyor, tarihi güzel kılan da bu olsa gerek...

      Sıcak su kaynağına gidip, içimi zor sudan yarım bardak aldım. Tabi böyle şeylerin yararını görmek için belli bir süre kullanmak gerekir. Genellikle uzmanlar yirmi bir günlük kürler önerirler alternatif tıpta. Tabi, niye 21 onu bilmiyorum.

         İçmece suyu, sıcaklığıyla,içerdiği maddelerle, havadaki nem ve rüzgarla etkiliyor sizi _ içmekte zorlansanız da_ Aynı yerin biraz ötesinde çamur gölü var, o da şifalı olduğu için herkes eline yüzüne sürüyor. Öylesine siyah ki, bildiğimiz çamur renginde değil tabi. Bence doktorunuza danışarak gidin ve çamuru sürmeden önce alerjiniz olmadığından emin olmak için teninizde küçük bir test yapın!.. İçme suyunun böbrekteki kum ve taşları söktüğü bilinir. Ayrıca mide, bağırsak ve karaciğer tembelliklerine de iyi geliyormuş, tabi benim gibi tadımlık içerseniz olmaz.

        Gezdiğim termal sağlık merkezini çok beğendim doğrusu, her şey düşünülmüş, yok yok. Kapalı ve açık havuzlar, hem yetişkinlere hem çocuklara... Spor aktiviteleri, masaj salonları, tuz odası, aromatik oksijen seçenekleri, Türk ve Fin hamamları, kar-buz makinesi, oyun parkları gibi pek çok şeyle karşılaşıyorsunuz. Eğer Ankara'da yaşıyorsanız, uzak bir yere tatile gidemeyecekseniz ya da tatille sağlık birleşsin istiyorsanız, bu tesisler iyi bir seçenek olabilir sizin için. Benden söylemesi...

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *