30 Haziran 2015 Salı

Bir Çift Yürek / Marlo Morgan / Roman




Bir Çift Yürek


        Marlo Morgan, Amerikalı bir tıp doktorudur. Avusturalya’ya yaptığı dört aylık bir yolculuğu anlatır bu romanında. Yoculuk boyunca Avusturalya yerlileri Aborjinlerle çölü aşar ve bu ilkel insanların doğayla bütünleşmelerine şahit olur. Başlangıçta ilginç bir gezi diye düşündüğü bu maceralı günler Morgan’ı bambaşka bir insan yapar. Değer yargılarının farklılığıyla Aborjinler onu büyülemiştir. Bitkiler, toprak, hayvanlar ve insan… Her şey o kadar farklıdır ki, bir o kadar da şaşırtıcı…


           Aborjinler kendilerine ‘ Gerçek İnsan’ demektedir, yani modern hayatın kirletemediği, yalansız ve çıkarsız… Doğa ile barışıktır Aborjinler, ölülerini doğaya ve hayvanlara teslim ederler, dönüşüme yardım etmek için. Konuşmak yerine telepatiyi tercih ederler; zira onların düşüncelerinde başkalarından gizleyecekleri kirler yoktur, zihinlerini açarlar, okunması için. Modern dünyanın maddeci ve tüketici açlığına karşın Aborjinler ihtiyaçları kadar yer, örtünecek kadar giyinir ve her şeyin doğaya ait olduğunu savunurlar.

        Avusturalya yerlileri topluma dahil edilmemiş, sosyal hiçbir işte çalıştırılmamışlardır. Modern hayatın dışında, doğal ortamda, doğal ihtiyaçların dışına çıkmadan yaşamaktadırlar.  Yazar onlara katıldığında bütün giysileri ve eşyaları alınarak yakılır. Artık o da dört ay boyunca onların giysileriyle, hayat felsefeleriyle yaşayacak, çıplak ayakla çölde yürüyecektir. 

         Kabile, doğaya saygılıdır, yemek için bir hayvanı veya bitkiyi öldürürken bile doğadan izin isterler. Zamanla yazar da onların yaşam tarzına ayak uydurmak zorunda kalır. Çölde asla aç ve susuz kalmayan Aborjinler, sağlık sorunlarını da çözecek donanıma sahiptirler. Öfke ve hırstan yoksundurlar ve birbirlerine asla yalan söylemezler. Onların yaşamıyla Morgan bize, insan olmanın sırrının yürek ve niyette gizli olduğunu anlatır. Gerçek İnsanlar kabilesi yazara ‘mutant’ der ve ondan insanlığa mesaj iletmesini ister. Kabilenin şefi, iki toplum kültürünü de tanıdığı için yazara 'Bir Çift Yürek’ adını koyar.

      İnsanoğlu gelişim adına ve çıkarları doğrultusunda doğayı yok etmekte ve gelecek nesillere kalacak mirası tüketmektedir. İnsani değerler de yerini hızla öfkeye, hırsa ve bencilliğe bırakmaktadır. Bu duruma tedbir almak yine insanın elindedir tabi. Aborjinler uygar dünyaya bu mesajı veriyor kitapta. Bu son mesajı dünyaya iletme görevi de tabi ki Marlo Morgan’a düşüyor. Dört ayın sonunda farklılaşmış olarak kendi dünyasına dönüyor yazarımız; daha insan, daha masum, daha sade...

      Yıllar önce okuduğum Bir Çift Yürek beni çok etkilemişti, özellikle de yalan söyleme ihtiyacı hissetmeyen Aborjinlerin, zihinlerini birbirlerine açmaları…  Telepatiyle anlaşmak muhteşem bir şey olsa gerek. Tekrar okunmaya değer bulduğum bu kitabı şimdi daha da çok sevdim. Anladım ki, aradan geçen yıllarda uygar dünyada değişen bir şey olmamış. Hala doğayı ve birbirimizi katlediyoruz, hala savaşlar, yalanlar ve hırs yönetiyor dünyayı. Şimdi bir düşünelim: Torunlarımızın torunlarına nasıl bir dünya bırakacağız?!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *