5 Mayıs 2016 Perşembe

Manas 2


Doğal destanlar, ulusların yaşadığı savaş, göç, doğal afet gibi gerçek olayların olağanüstü motiflerle ve abartılarla süslenerek anlatıldığı ürünlerdir. Bu ürünler sözlü geleneğe bağlıdır, zaman içinde değişerek gelişimini tamamlar. Dilden dile anlatılarak varlığını korur ve çok sonraki bir dönemde yazıya geçirilirler. Toplumların düşünce ve inanç sistemleri, yaşadıkları yerler ve başka toplumlarla yaptıkları savaşlar açısından destanlar önemli birer edebi üründür.


Türk destanları İslamiyet öncesinde farklı, İslamiyet sonrasında farklı özellikler gösterir ancak ortak motifleri de vardır. Bunlardan biri olan Manas, her iki dönemden de izler taşımaktadır. Zira İslamiyet'in kabulünden hemen sonra oluşmaya başlamıştır.

Kırgızların ulusal destanı olan Manas, manzum olarak müzik eşliğinde kopuzla söylenmiştir. Bütün doğal destanlar gibi anonimdir, ait olduğu toplumun duyuş ve düşünüş özelliklerini yansıtır. Binlerce dörtlük halinde halk arasında oluşup gelişen Manas destanı, dünyanın en uzun destanı olma niteliği de taşır. Oğuz Kağan destanıyla benzerlikler taşıyan özelliklere de sahiptir. İslami motifler açısındansa, destandan halk hikayeciliğine geçiş dönemi ürünü  olan Dede Korkut hikayeleriyle ortak özellikler gösterir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *