29 Nisan 2016 Cuma

Oniki / Jasper Kent


1812'de Rusya'nın işgalcilere karşı direnişi, ardından tüm insanlığın karanlık düşmanlarına karşı direnişi...

Roman, ön sözde anlatılan Rus halk masalıyla başlar. Masalda bir tüccar ve onun katil maymunları vardır. Rivayete göre, Büyük Çar Petro zamanında, sıçanlar tarafından istila edilen bir kasaba vardır. Bir gün kasabaya bir tüccar maymunlarıyla birlikte gelir. Kasaba halkına para karşılığında yardım teklif eder. Maymunlarını kafeslerinden çıkarıp serbest bırakır. Tüccar, kasaba halkına evcil hayvanlarını dışarı bırakmamaları konusunda uyarır. İnsanlar, çocuklarını da bu süre içinde sokağa çıkartmazlar. bir süre sonra maymunlar ve tüccar, kasabayı sıçanlardan kurtarır. Sonra da geldikleri gibi giderler.  Ancak onlar gittiklerinde artık hiçbir şey eskisi gibi değildir. 


Ön sözde anlatılan bu halk masalının ardından asıl olaya geçilir. Doğal olarak da masalla romanın asıl olayı arasındaki bağlantı sonradan çözülecektir.

1812 yılında Rusya, Napoleon Bonapart'ın büyük ordusunun işgali altındadır. Ruslar zor durumdadır, şehirler peş peşe düşmeye devam eder. Moskova imparatorluğun kalbidir ve o düşerse savaş kaybedilecektir. Bunun üzerine Rus subaylar Opriçniki denilen ve on iki savaşçıdan oluşan efsanevi bir grubun yardımına başvurur. Ardından karanlık olaylar ve büyük bir karabasan başlar. 

Gerçek tarihi bir olay fantastik kurgularla süslenerek anlatılmış romanda. Oldukça akıcı ve heyecan verici... Savaşın dehşeti, fantastik varlıkların dehşetiyle sarmalanmış, esrarlı olaylar zinciri okuru sarıyor. Rusya seferi, Napolyon'un yenilgisiyle sonuçlanıyor ama gerçek neden Rusya'nın dayanılmaz kış koşulları mı yoksa başka güçlerin etkisi mi, bunu da roman kurgusu içinde bulacaksınız.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *