13 Kasım 2015 Cuma

Yağmuru Beklerken / Tarık Buğra


Yağmuru beklemek, bereketi, hayatın devamını beklemek...

1929 yılında Türkiye Cumhuriyeti'nde yaşanan büyük ekonomik buhran, o da yetmezmiş gibi bir de ciddi bir kuraklık tehlikesi... Kuruluş döneminin başlangıç sürecini bitiren Serbest Fırka denemesi...


Bütün bu gelişmeler yaşanırken Anadolu'nun taşra yaşamındaki değişimleri, mücadeleleri gerçekçi gözlemlerle, canlı karakter ve tiplerle işlenmiştir romanda.

Halkın yaşadığı gerginlikler, romanın baş kahramanı Rahmi aracılığıyla okura ulaştırılır. Taşrada yaşayan bir aydındır Rahmi, mesleği avukatlıktır. Serbest Cumhuriyet Fırkası'nı kurmada görev alır, sade hayatı bütünüyle değişime uğrar böylelikle. 

Bir dönem romanı olan Yağmuru Beklerken, tek partiden çok partili hayata geçiş sancılarını kasaba insanının gözünden anlatır. Betimlemeler ve karakterlerin işlenişi ustacadır ve oldukça canlıdır. Yaşanan kuraklık ve pancar tarlalarının kuruması, toplumsal yaşamda görülen değişiklikler, kahramanın duyguları canlı bir yerel ağızla aktarılmış, böylelikle de romana gerçeklik katılmıştır. Ayrıca politik ve sosyal çalkantılar ayrıntılı bir şekilde işlenmiştir eserde.

Dönemi kavramak açısından okunası bir edebi eser. Yazarın dil ve anlatımdaki başarısı da konusu kadar dikkat çekici. Türk edebiyatını sevenlere öneriyorum.

Keyifli okumalar...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *