13 Kasım 2015 Cuma

Avare Yıllar / Orhan Kemal



Küçük Adam'ın Romanı dizisinin Baba Evi'nden sonraki ikinci kitabı Avare Yıllar, biyografik bir hikayedir. Kahramanımız yoksulluk içinde ve baba baskısıyla yetişmiş, bunalımlı bir çocukluk geçirmiştir. Sonunda ailesinden ayrılıp Beyrut'tan Adana'ya babaannesinin yanına döner ve böylece başıboş avare yıllar başlar; sık sık okuldan kaçar, top oynar, günlük işlerde çalışır.


Yazarın gençliğine benzeyen kahramanın yaşamı, işçi sınıfının ve yoksul kesimin sorunlarının başarılı bir anlatımıdır. Eserde kahramanın adı verilmemiştir. Olaylar Adana ve İstanbul'da geçmektedir. Sürgün hayatı yaşayan babasının yanında Beyrut'ta da iki yıl kalmıştır bu genç kahraman. Aile oradan Kudüs'e geçer. Adana'ya dönüp babaannesiyle yaşayan genç bir süre sonra yakın arkadaşı Gazi'yle İstanbul'a kaçar ama orada da tutunamayıp hayal kırıklığıyla Adana'ya geri dönerler.

Adı olmayan roman kahramanı, artık sorumsuz günlerin geride kalması gerektiğini anlamıştır. Bir dokuma fabrikasında çalışmaya başlar, hayata bakışı değişir. Her yerde olduğu gibi, kahramanın yaşadığı çevrede de çıkar çatışmaları oldukça yoğun yaşanmaktadır. Zorluklara direnmeyi öğrenir bu genç adam. Aşık olur, babaannesinin desteğiyle evlenir ve hayat mücadelesi devam eder.

Sağlam bir olay örgüsü olan romanda, insan mekan toplum ilişkisi başarıyla incelenmiştir. Yaşamdaki tüm engeller ve zorluklara karşı mücadele etmek gerektiği vurgulanır romanda. Koşullar ne olursa olsun, insan mutlu olmayı bilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *