9 Kasım 2015 Pazartesi

Cemile / Orhan Kemal


Yıl 1934, yer Adana... Yaşam, yoksulluk ve aşktan ibaret, ötesi yok. 




Orhan Kemal, hayattan edindiklerini satırlara aktaran bir romancı. Yaşam mücadelesinde iz bırakan, sıradan ama derin olayları romanlara taşıyan usta bir kalem..  Ve yaşanmışlıklardan doğan dev bir eser: Cemile.


Yoksul bir işçi mahallesinde geçiyor Cemile romanının hikayesi. Bu mahalle işçilerin yaşam savaşının verildiği bir yer, dolayısıyla karakterler oldukça gerçek ve içimizden birileri. İşte Cemile karakteri de Adana'nın bu mahallesinde yaşayan Boşnak bir işçi. Sevdalısı Katip Necati de, küçük bir aylıkla hayata tutunan biri. Aralarındaki aşk romanın ana örgüsünü oluşturuyor, arka planda da yoksulluğun yanı sıra, toplumdaki ilkesiz, duyarsız ve düşmanca tavırlara karşı gösterilen dayanışma var.

Cemile ailesine destek olmak için çalışan bir genç kız, güzel Boşnak kızı, bir o kadar da temiz ruhlu, dürüst... 14-15 yaşlarında, annesiz büyüyen bir çocuk, abisi Sadri'yle dokuma fabrikasında çalışıyor. Katip Necati'ye aşık. Fabrikada sık sık olay çıkmakta bir de ayaklanma yaşanmaktadır.

Orhan Kemal, okuru üzerinde derin iz bırakan yazarlardan. Romanlarındaki kişiler hep içimizden birileri, umudu ve iyimserliği aşılayan mücadeleci karakterler ve tipler var eserlerinde. Çocukluğumuzun, gençliğimizin Türk filmleri tadında romanlar bunlar. İşte Cemile de böyle bir kitap. Adana kültürü, işçi kültürü, toplumsal yaşanmışlıklar... Günlük, sıradan olaylar, doğal konuşmalar ve iyimser bir bekleyiş... 

Kısacası okunması ve okutulması gereken bir Orhan Kemal romanı...










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *