9 Eylül 2015 Çarşamba

Bitkilerle Yaşam 4

 Kaktüsgiller


Çoğu insanın dikenli diye uzak durduğu kaktüsler, aslında oldukça enteresan bitkilerdir. Bu özelliklerinden dolayı belki de, biz de onlara enteresan isimler veririz: Kaynana yumruğu, kaynana dili gibi... Çiçek açtıklarında muhteşem bir güzelliği olan bu dikenli dostların en büyük özelliği, gövdelerinin su deposu olması. En zor koşullarda bile yaşama azmine sahiptirler. Ama siz yine de ilginizi eksik etmeyin!


Pek kaprisi yoktur bu bitkilerin. Kuru ortam ve güneş isterler ve doğal olarak fazla suyu da sevmezler; zira gövdeleri zaten su dolu, kökleri de oldukça ince. O halde, sulama miktarını ve süresini sıcaklığa göre ayarlamakta fayda var. 

Kaktüs saksınızı evinizin bol güneş alan bir yerine yerleştirin. Ama güneş direkt  üzerine geleceğine bolca ışık alırsa daha iyi olur. Küçük saksılar bu bitkiler için idealdir, fazlaca toprağa da gerek yok, bir miktar kumlu toprak yeterli onlar için. Üstelik bazıları çiçek bile açıyor ama hepsi değil tabi. Çiçekçide gördüğünüz minik kaktüslerin üzerindeki rengarenk çiçekler, doğal kaktüs çiçeği değil ne yazık ki...

Kaktüsleriniz çelikten üretilebilen bitkilerdir. Küçük boğumlar halinde yandan üstten her yerden yavru verecektir, bu yavruyu bir eldivenle ayırıp biraz dinlendirdikten sonra başka bir toprağa dikebilirsiniz. Ana gövdeden aldığınız her bir boğum ya da sürgün size yeni bir vefa örneği olacaktır. Toprağa kolayca tutunan bu yavruları özellikle bahar aylarında ayırırsanız, sonuç almamanız neredeyse imkansız. Dilerseniz kökten ayırarak da üretim yapabilirsiniz. 

Pek çok çeşidi bulunan kaktüslerin şekli de farklıdır; bazıları  ince-uzun, bazıları  yassı ya da top biçimindedir. Dikenleri de farklı tabi... Ben seviyorum bu dikenli bitkileri, bazı insanları çağrıştırıyor bana. Belki biraz da kendimi... Dayanıklı, kaprissiz ama dikenli...










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *