21 Haziran 2015 Pazar

Küçük Arı / Roman


Küçük Arı / Roman / Chris Cleave

    “ Çoğu zaman Afrikalı bir kız olacağıma madeni bir İngiliz sterlini olmayı isterim. Herkes geldiğimi görmekten mutlu olurdu.”

    Şaşırtıcı bir istekte bulunan  bir kız çocuğu Küçük Arı. On dört yaşında Nijeryalı bir göçmen, İngiltere’de bir sürgün ve yıllar sonra, acıyı en ağırından tatmış bir kadın Küçük Arı.

     Hikaye, İngiliz sterlini üzerinden başlar. Oldukça temiz kalpli ve bir o kadar da akıllıdır kahramanımız. İnandırıcı, büyüleyici, sarsıcı ve şaşırtıcı bir öykünün içinde kendisiyle birlikte olayların tüm tanıklarını anlatır. Yer yer hüzünlendirirken yer yer de güldürür bizi.

     Yazar, kahramanımızın İngiltere’de konulduğu bir mülteci kampından başlar olayları anlatmaya ve kaçış dolu serüven, bir romana dönüşür. İç içe geçmiş hüzünler ve komiklikler serüvenidir bu, yer yer ağlatan yer yer güldüren...

     Küçük Ar'ının mülteci kampında bir telefon kulübesi önünde anlatmaya başladığı olaylar, Sarah’nın ağzından devam eder. Sarah bu Nijeryalı kıza kaçış yolunda yardım eden karakterdir.

     Mülteci kampından yanlışlıkla salıverilen kız, İngiltere’deki tek tanıdığı Sarah’ı arar. Sarah ve eşi birkaç yıl önce Nijerya’ya tatile gitmiş ve orada Küçük Arı ve ablasıyla karşılaşmışlardır. İç içe geçen hikayeleri de böylece başlamış olur.

     Birkaç yıl önce Nijerya’ya tatile giden Sarah ve eşi, o zamanlar Nijerya’da yaşananların farkında değillerdir. Petrol şirketleri etrafa dehşet saçmakta ve adaleti kafalarına göre yaşamaktadırlar. Küçük Arı’nın ailesi bu acımasız adamlar tarafından katledilmişlerdir. Geriye sadece ablası ve kahramanımız kalmıştır. Köyleri de harap edilen bu iki kız, kötü adamlardan kaçarken plajda Sarah ve eşiyle karşılaşırlar. Adamlar onları bulduğunda, bu çiftten yardım isterler. İkisinden birinin parmağını kesmesi karşılığında adamlar kızları bırakacaktır. Sarah’ın eşi Andrew parmağını kesmeyi kabul etmez ve bunu Sarah yapar, o artık dokuz parmaklı bir kadındır. Bedeli ödenen Küçük Arı serbest kalır ama adamlar ablası Nkiruka’yı vahşice öldürürler. Sarah ve eşi ikisinin de öldüğünü sanır.

     Kız, İngiltere’ye giden bir gemiye saklanır ve oraya varınca mülteci kampına teslim edilir. Kamptan yanlışlıkla salındığında gidip Sarah ve eşini bulur. Bu çift için de artık hiçbir şey eskisi gibi değildir. Nijerya'da yaşananlar hayatlarını alt üst etmiştir. Andrew bunalıma girmiş, sonra da ölmüştür. Kısa bir süre sonra, Küçük Arı yeniden sınır dışı edilir ve Nijerya’ya döner. Sarah ve oğlu da onunla giderler.

     Chris Cleave‘in kaleminden çıkan eser, Afrika ülkelerinin acısını, petrol yüzünden yaşadığı  ölümleri,  mülteci kamplarındaki sefaleti ve acımasızlığı anlatıyor kahramanlarının ağzından.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *