26 Ekim 2016 Çarşamba

Sofie'nin Dünyası / Jostein Gaarder


"Üç bin yılın hesabını göremeyen
Karanlıkta yolunu bulamaz
Günü gününe yaşar ancak" Goethe


Felsefe tarihi üzerine bir roman olarak kurgulamış J. Gaarder Sofie'nin Dünyası'nı. 1991'de yayımlanıp 1994'te dilimize çevrilen bu eser, hem kendi dilinde hem de bizde çok okunanlar listesinde yer almaya devam eden bir roman. Roman dediğime bakmayın, aslında felsefe tarihini kurguyla anlatmaya çalışan bir eser; yani roman tekniği kullanılmış felsefe kitabı. Gençlere felsefe bilgisi vermenin yolu olarak kurgunun şirinliği kullanılmıştır da diyebiliriz. Sofie üzerinden felsefi sorularla bunlara verilen cevaplar işlenir kitapta.

Karamanımız Sofie, insanın makineden öte bir şey olması gerekir, diye düşünürken hayatla ilgili sorgulamalara da başlamış olur. Bu sorgulamalar, Sofie'ye 15. yaş gününde gönderilen bir notla somutlaşır: "Kimsin sen?"

"...en akıllı kişi, neyi bilmediğini bilendir..."

Kitap bölümlere ayrılmış ve her bölümde bir felsefe tarihine dair bilgi somutlaştırılmış, tabi Sofie aracılığıyla: "Cennet Bahçesi, Silindir Şapka, Mitler, Doğa Filozofları, Demokritos, Kader, Sokrates... ve Büyük Patlama..." Koskoca felsefe tarihinin bir özeti adeta. 

Eğer felsefeye ilginiz varsa ve başlangıç için hafif ve sevimli bir kitap arıyorsanız, Alain de Botton'un Felsefe'nin Tesellisi de ideal bir seçim olabilir. Sonra da Sofie'nin Dünyası'nı okursanız daha iyi olacaktır bence.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *