17 Haziran 2016 Cuma

Faust / J. W. von Goethe


"Vaktiyle pek erken olarak, bulanık nazarlarıma görünmüş olan hayaletler, gene yaklaşıyorsunuz. Bu sefer sizi yakalamaya teşebbüs edeyim mi dersiniz? Kalbimde o evhama karşı hala bir meyil duyuyor muyum acaba? Hep üşüşüyorsunuz! Peki öyleyse, buharların ve sislerin içinden çıkarak, etrafımda yükseldiğiniz gibi, hükümran olunuz bakalım. "

Goethe kendi hafızasına hitap ediyor burada, kafasında bulanık hayalet görüntüleri ve Faust'la canlanacak olan şahsiyetleri hatırlayarak. Bu bakımdan Faust için tüm yaşamının ve eserlerinin gözden geçirilmesi, yazarlık yaratılarının birleşimi diyebiliriz. Ona ilham veren titrek hayalleri yakalayarak hayal gücünün sınırlarını aşma çabasıyla yazıyor Faust'u. O hayaller beraberinde sevinçli günlerin hayallerini sunuyor yazara. Gölgeler canlanıyor yazarın tahayyülünde, onu yazmaya iten gölgeler... Sevimli, sevgili gölgeler, ıstırapları hatırlatan girdaplar...


Alman şair, oyun yazarı ve düşünürü olan Goethe Romantizm akımının da önemli temsilcilerindendir. 60 yıl boyunca üzerinde çalıştığı ve yaşamının sonuna doğru bitirdiği Faust, dünya tiyatrosunun en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilir. Goethe'nin yaşamı, inancı, sevgiyi, kısacası her şeyi sorguladığı bir eserdir Faust. İyiyle kötü, doğruyla yanlış yan yanadır. Bu karşıtlıkların uyumu sanat gücünü de artırır; düşünmeye, analize iter yazarı da okuru ya da izleyiciyi de.

Goethe'nin Faust'u zengin bir felsefeyle bezenmiş, sahnelenmekten çok okunmak için yazılmış, üslubu şiirsel bir oyundur. Eserde Faust'la Mephistopheles'in iddiası ve diyalogları vardır. 

"Heyhat! Ateşli bir gayretle ve çok esaslı bir surette felsefe, hukuk, tıp ve hatta ilahiyat bile okudum. Böyle olduğu halde gene de ben, zavallı deli! Eskisinden hiç de akıllı değilim."

Hayatını irdeleyen Faust, pek çok bilime ve kültüre hakim derin bir insandır. Ama hayatından pek de memnun değildir. Bu konuda şeytanla bir pazarlığa girişir. Eğer onun istediği memnuniyeti sağlayabilirse ruhunu şeytana satacaktır. Aklı ve bilgisiyle sürekli şeytanla mücadele eder, onu zorlar. Tabi şeytan da onu... 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *