11 Ocak 2016 Pazartesi

Martı ve Vişne Bahçesi / Anton Çehov








"Her şey basit olmalıdır... Tümüyle basit..."






Çehov'un 4 perdelik oyunları Martı ve  Vişne Bahçesi...









Martı ve Vişne Bahçesi, Ataol Behramoğlu'nun çevirisiyle Dünya Klasikleri serisinde, Cumhuriyetimizin 75. yılında kitaplaştırılmıştır. Çehov'un bu oyunlarda geleneksel dram kahramanları yoktur. Gerçekçi bakış açısıyla insanlar ve onların yaşamları, içinde bulundukları dönemle birlikte ele alınır.

Eserler, 19. yüzyılın sonlarında, Rusya'da  çiftlikte geçen olayları işliyor. Martı'da Sorin çiftliğinde yaşananlar, Vişne Bahçesi'nde ise Ranevskaya'nın çiftliğindeki trajik ve de komik haller işlenir.

Martı tekrarlara ağırlık veren bir oyundur ve bu yolla görünenin ardındakini göstermeye çalışır Çehov. Tekrar eden döngüleri kullanmıştır bu oyununda.

Vişne Bahçesi'nde yine sıradan insanlar, onların dramları, yer yer saçma ve komik halleri ile Rusya tarihi... Kısacık yaşamına sığdırdığı başarılı oyunlarından biri Çehov'un. Çeşitli ülkelerde ve defalarca oynanmış bir tiyatro yapıtı bu da, diğer eserleri gibi.

Vişne Bahçesi oyunu, zaman zaman dram özellikleri gösterse de aslında tür olarak komedidir hatta yer yer fars niteliği de taşır. Gerçekçi yönüyle, bu tarz tiyatro eserleri içinde bir başyapıt olma özelliği kazanmıştır.

Değişen dünya düzenini anlatan eser, bu düzen ve düzensizlik içinde insanı anlatır aslında. Aristokrat bir ailenin çağın değişimi içindeki sancıları ve dağılma süreci gerçekçi gözlemlerle sunulmuştur. Değişime ayak uydurmaya çalışan, sık sık bocalayan bu insanların trajikomik halleri sahnelenir. Eserde Çehov'un ele aldığı temalar hala güncel ve evrenseldir. Klişelerden uzak durulmuştur, her şey son derece olağan ve sıradandır. Günlük yaşamın doğal ayrıntılarına yer verilmiştir bu da eserdeki gerçeklik duygusunu güçlendirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *