11 Ocak 2016 Pazartesi

Kazancakis / Allahın Garibi



" Hiçbir şey ummuyorum, hiçbir şeyden korkmuyorum, ben özgürüm."

Kazancakis'in Girit'teki mezar taşı yazısı, Çileci adlı deneme kitabından alıntılanmıştır.


Ülkemizde daha çok Zorba ile tanınan Kazancakis, yazarlığının yanısıra felsefecidir de. Roman, şiir, deneme ve tiyatro oyunlarına imza atmış bir kalemdir. Zorba, Günaha Son Çağrı ve İsa Yeniden Çarmıha Geriliyor adlı romanları sinemaya uyarlanmıştır.

Allahın Garibi Kazancakis'in ilginç romanlarından biridir. Tanrı'ya ulaşma çabasında olan birini anlatır, Aziz Francesko'yu...

Francesko'nun yaşamı iki ayrı çizgiden oluşur. Önceleri tamamen dünya nimetlerine bağlı, uçuk kaçık olan Francesko, sonradan tam tersi bir çizgiye geçer ve yaşamına bir aziz olarak devam eder. Tanrı'yı arayan bu karakteri ve  arayışın eziyetlerini işler Allahın Garibi. Gençliğinde zevk ve eğlenceye düşkün, olgunluk çağında aziz olmuş Francesko'nun yaşam özetidir roman. Bir zamanların doyumsuz şövalyesi Francesko'nun hikayesidir. Yazarın aziz Francesko'ya duyduğu sevginin ürünüdür biraz da.

Francesko hızlı ve hırslı bir yaşamın ardından içinde Tanrı'nın sesini duyar, dünya nimetlerinden el ayak çekmeye karar verir. İçinde hissettiği Tanrı'yı aramaya adar kendini Francesko, zorlu yollardan geçerek özünü değiştirmeye çalışır.

Assisili Francesko'yu anlatan bu biyografik romanını severek okuyacaksınız. Zira sıkıcı bir sayfayla karşılaşmanız imkansız. Kimi zaman eğlenecek kimi zaman acıma duyacak ama onun yolculuğuna eşlik etmekten vazgeçmeyeceksiniz. Garip bir yaşam öyküsü vesselam. Yer yer mistik, yer yer devrimci izler taşıyan ilginç bir roman okumak istiyorsanız Francesko'ya merhaba deyin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *