28 Ocak 2016 Perşembe

Reşat Nuri Güntekin / Balıkesir Muhasebecisi



Balıkesir Muhasebecisi, Reşat Nuri Güntekin'in sosyal içerikli bir oyunudur. Eserde, aile, toplum, birey ve para akıcı bir kurguyla işlenmektedir. 

Tahir Efendi, yoksul bir muhasebecidir. Balıkesir'de onuruyla yaşamaya çalışır ama hayat onu oldukça zorlar. Kazancı yetmeyince ticarete yönelir, bu kararı almasında arkadaşlarının payı büyüktür. Tahir Efendi ticareti sever, zira para kazanmaktadır, hem de çok para. Artık o, savaş vurguncusu bir tüccardır. İstanbul'da lüks içinde yaşamaya başlayan Tahir Efendi'nin ailesi kazanç kaynaklarından şikayetçidir. Ne de olsa savaş sayesinde gelmiştir bu zenginlik. 

Tahir Efendi zengin olmuştur artık, onu eleştiren ailesi de rahata fazlasıyla alışmıştır. Özellikle de Necdet... Bir yandan babasını yok sayar, öte yandan da parasını har vurup harman savurur. 

Necdet, Tahir Efendi'nin hazır yiyici oğludur. Hem babasına tepkilidir, onu vurguncu olarak nitelendirir hem de parasını çatır çatır yemekten geri durmaz. Bu bakımdan Necdet, yazarın ana fikir modelidir.  Mesajını Necdet üzerinden verir.

Bir ara tutuklanır ceza evine atılır Tahir Efendi, çıktığında ailesi tarafından pek de iyi karşılanmaz. Bu tavır üzerine ticareti bırakmak ister ama aile bu kez de buna karşı çıkar. Dedim ya, rahata ve lüks yaşama alışmışlardır artık. Eski yoksulluk günlerine dönmek istemezler. Tahir Efendi'yi ikna edip işine devam etmesini sağlarlar.

Eserlerinde aile içi sorunlara değinen Reşat Nuri Güntekin, Balıkesir Muhasebecisi'nde buna farklı bir bakış açısı getirir. Oyunda baba ile diğer bireylerin ilişkilerini düzenleyen güç paradır. Yazar hem hazır yiyicileri hem de savaş vurguncularını eleştirir oyununda. Akıcı bir konuşma diliyle yazılan eser, güncelliğini kaybetmeyen konusuyla da defalarca sahnelenmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *