28 Ocak 2016 Perşembe

Kılıç ve Ney / Turan Oflazoğlu


Üç perdelik bir trajedi Kılıç ve Ney, tarihi bir oyun. Sanatçı bir hükümdar olan III. Selim'in kılıç ve ney arasındaki bölünmesini ve adamları tarafından uğradığı ihaneti anlatır oyun.


Mısır valisi  III: Selim'e armağan olarak bir kadın gönderirir. Kadın şarkı söylemekte, dans etmekte ve şiir okumakta oldukça hünerlidir. Selim de şair ruhlu ve bestekar bir hükümdardır. Mihriban Selim'e hükümet işlerini unutturacak kadar güzeldir, Selim ona aşık olur. 

Osmanlı zor günler yaşamaktadır. Savaşlar kaybetmektedir ve Yeniçeri'nin de düzeni bozulmuştur. II: Selim, yenilgilerin sorumlusu olarak görülen Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılmasını gerekli görür fakat kan dökülmesini istemez.  Padişahın çevresindekiler de yeni bir asker ocağının kurulması taraftarıdır. Avrupa usulüne göre yetişmiş askerler olmalı artık, görüşü hakimdir sarayda.

Birer simge olarak esere alınan ney ve kılıç arasında bölünür Selim. Bu arada müzik dersleri alan Mihriban da hareme müzik hocası olarak tayin edilen  Sadullah Ağa'ya aşık olur.  Bunu anlayan padişah Sadullah Ağa'yı idam ettirmek, Mihriban'ı da hapsettirmek ister. Ama büyük bir bunalıma da düşer. Pişmanlık duyguları yaşamaktadır. Bir yandan da Osmanlının karışıklığı da devam etmektedir. Devlet işleri, İngiliz donanmasının İstanbul'a dayanması, Fransızların kışkırtmaları...

Oyunda III. Selim ve Mihriban dışında, Yeniçeriler, Musahip, Musa, Nesim, Ataullah, Sebastiyani ve Mahmut da vardır. III. Selim'in üzerinde etkisi olan Müsahip karakteri oldukça önemlidir. Müsahip, hoş sohbetiyle, olgun tavırlarıyla padişahla sohbet etmekle görevlidir. Bu görevli arkadaş Sadullah'la Mihriban'ın trajedisini engeller. Padişahı ikna eder Sadullah idam edilmez ve Selim Mihriban'la evlenmelerine izin verir.  Bu arada devlet işleri de hız kazanmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *