Nietzshe'yi en güzel anlatan kitap bence Nietzsche Ağladığında. Bu felsefi bir roman, dolayısıyla biyografi ya da felsefi yazılar okumaktan çok daha keyifli. Edebiyatla felsefenin birleşmesini hep sevmişimdir, zaten bana göre edebiyat boş bir uğraş değildir. Okuduğum romanlarda çokça felsefe, tarih ya da psikoloji olsun isterim. İşte Nietzsche Ağladığında romanı hem biyografi hem felsefe içeren etkileyici bir kitap.
Olaylar Viyana'da geçiyor, dönem 19. yüzyıl. Nietzsche romanın baş kahramanı doğal olarak, çevresinde düşünen ve yazan insanlar var ve entellektüel ortamlar... Romanda Nietzsche'nin yanısıra Freud, Salome ve Breuer de çıkıyor karşımıza.
Başlangıçta, Nietzsche henüz tanınmayan bir filozoftur, yayımlanmış iki kitabı vardır ve hayata pek de pembe gözlüklerle bakan biri değildir. " Ümit kötülüklerin en kötüsüdür, zira işkence süresini uzatır." diyecek kadar ümitten ve beklentiden uzaktır. Yalnızlığı seçen filozofun Tanrı'yla da arası iyi değildir.
Kitap baştan sona ümitsizliği konu ediniyor Nietzsche'yi anlatırken. Psikanalizin kurucularından Breuer de önemli bir yere sahip romanda. Bir de Freud'u görüyoruz ama henüz hayatın başında, yoksul bir genç olarak. Bir de tabi Salome...
İlginç bir kitap Nietzsche Ağladığında, bir roman olduğu kadar, pedagojik bir eserdir de. Varoluşun çeşitli evrelerini, kaderi, inancı, huzuru, acıyı ve benzeri pek çok duyguyu neden ve nasıllarıyla gözler önüne serer.
Nietzsche'yi okuyorsanız Irwin Yalom'un Nietzsche Ağladığında romanını da mutlaka okuyun! Kitap bittiğinde, yaşamının sonunda çıldırarak ölen bu ilginç adam hakkında bir kez daha düşünecek, felsefesini daha iyi anlayacaksınız.
Keyifli okumalar!..
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...