8 Eylül 2015 Salı

Bitkilerle Yaşam 3

Afrika Menekşesi


Özellikle bayanların çok merak saldığı bir doğal güzellik Afrika menekşesi... Yıl içinde çok uzun süre çiçek veren, rengarenk görselliğiyle yürekleri ısıtan bir süs bitkisi. Doğru ışık ve sulamayla da oldukça uzun ömürlü olan dekoratif bir bitki Afrika menekşesi...





Pembe ve tonları, mor, beyaz ve alaca renklerinde katmerli ve yalınkat türleri vardır. Bu renklerin yanında bordro kadife yumuşaklığında bir menekşem de var benim, çok yaygın bir renk değil bu. Aslında hepsi birbirinden güzel, adeta yarışıyorlar gözü okşamak için. En sık rastladığımız mor ve beyaz olanı. Eğer evinizde birden fazla menekşe saksısı varsa ve renkleri farklıysa, birbirine yakın yere koyun bunları. Özellikle morla beyaz birbirine yakınsa zamanla beyazda mor lekeler oluşacaktır. Çiçeğin etrafıysa oyalı gibi morla çevrilecektir. Harika bir görüntü bu.

Afrika menekşesi, doğrudan güneş ışığından korunan aydınlık, nemli ve sıcak ortamları sever. Mutfaktaki neme bayılırlar. O halde direkt güneş alan bir yere değil de, ışık alan bir yere yakın, sehpa veya çiçekliğe koymak daha uygundur. Suyu sever ama dipten çekerse... Saksının tabağına su konmalı ve azar azar dipten emmesi sağlanmalıdır. 

Üretimi de kolay aslında. Kökten ayırarak da yapabilirsiniz bunu, yaprak saplarını köklendirerek de... Suda köklenmesine sabrınız yoksa, saplarını uzun bırakacak şekilde kesip doğrudan da toprağa gömebilirsiniz. Bu durumda birkaç tanesini birbirine değecek şekilde dikin. Menekşe dikeceğiniz saksı da oldukça önemli. Büyük saksılarda çiçeklenmesi uzun sürer, minik köklere sahiptir ve bunların saksıyı sarmasından sonra çiçek açacaktır. O nedenle, daha çok, küçük ve orta boy ve altı dar üstü geniş menekşe saksıları idealdir.




Afrika menekşesinin her evi süslemesini dilerim. Sadece mutfak masanızın üzerine küçük bir saksı koysanız bile olur. İnanın zamanla bağımlısı olacak, siz de üretmeye başlayacaksınız. Onlar kendileriyle konuşulmasını da sever, siz ilgi gösterdikçe onlar da size daha çok çiçek verecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *