10 Temmuz 2015 Cuma

Meyyale / Tarihi Roman

Meyyale 


            Ruslar Kafkasya’ya saldırdığı sırada Meyyale henüz bebektir. Kafkasya’yı kana bulayan bu saldırının nedeni, Kırım savaşında yenilgiye uğrayan Ruslar’ın güç gösterme çabasıdır.  Bölgede yaşayan halklar direnişe geçerler, savunmanın omurgasını da Ubıhlar oluşturur. Ancak onlar da küçük bir topluluk olduğu için direniş oldukça zayıftır aslında. Bu sırada, kadınlar ve özellikle kız çocuklarını Kafkasya’dan uzaklaştırıp kurtarmaya çalışırlar. İşte Meyyale de annesiyle birlikte İstanbul’a gelen bir Ubıh’tır ve henüz kırk günlük bir bebektir. İki aylık bir sefaletin ardından Pertevniyal Valide Sultan onları fark eder, alır sarayına götürür. Meyyale artık sarayda Pertevniyal Valide Sultan’ın yanında büyüyecektir. Asıl adı Ayşe olan küçük kıza Meyyale adını da o verir.


            Pertevniyal Valide Sultan, Abdülaziz’in annesi, II. Mahmut’un eşidir. Abdülaziz henüz şehzadedir ve yasak olmasına rağmen, tahta çıkmadan evlat sahibi olmuştur. Bu nedenle Pertevniyal Valide Sultan onu tavan arasında gizlice büyütür. İşte Meyyale’yi ve sonradan adını Çeşmidil koyacağı kızı, torunu yalnızlık çekmesin diye sarayına alır. Yusuf İzzettin, Meyyale ve Çeşmidil, dört yıl tavan arasında yaşarlar. Abisi Abdülmecit ölünce, Abdülaziz tahta çıkar ve bu üç çocuk da böylelikle beklenmedik bir özgürlüğe kavuşurlar.

        Roman Meyyale’nin saraya gelmesinden evliliklerine kadar tüm yaşamını anlatırken, dönemin siyasi entrikalarını, Abdülaziz’in devrilmesini ve intiharını, Abdülhamit dönemini, yolsuzlukları, baskıları, Batılı eğilimlere karşı çıkışları da irdeler. Bunu yaparken de, çeşitli belgelerden, aile mektuplarından, Pertevniyal Valide Sultan'ın “Sergüzeştname”sinden yararlanır Hıfzı Topuz. Romanın sonuna bir de Meyyale’nin aile albümünden fotoğraflar ekler.

      Hıfzı Topuz, Meyyale'de belgelerle on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında Osmanlı İmparatorluğu’nun çöküşü sırasında yaşananları romanlaştırmıştır. Ayrıca, yakın tarihi anlatan Taif'te Ölüm, Paris'te Son Osmanlılar, Hatice Sultan, Gazi ve Fikriye, Çamlıca’nın Üç Gülü, Devrim Yılları, Başın Öne Eğilmesin, Özgürlüğe Kurşun, Kara Çığlık, Abdülmecit-İmparatorluk Çökerken, Hava Kurşun Gibi Ağır, Vatanı Sattık Bir Pula, Çılgın ve Özgür romanları da vardır. Meyyale onun büyükannesinin annesidir. Tarihe olan merakı, belki de tarihin içinden gelen aile kökenine dayanmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *