17 Haziran 2015 Çarşamba

Deniz Küstü / Roman / Yaşar Kemal

                 

         Deniz Küstü 

            “ Kahvenin kabaca yontulmuş kapısı sert bir tekmeyle ardına kadar açıldı, içeriye, elinde bir toplu tabanca tutan Zeynel’den önce, tozla toprakla birlikte, dışarıda denizi kudurtan lodos girdi. Zeynel önce kapıda bir an ikirciklendi, sonra ağır, temkinli, eşikte durup yolu kesti, tabancasını İhsan’a doğru çevirdi, üst üste ateş etmeye başladı. Kahvedekiler bir an öylece donup kaldılar.”


              Betimleme ustası Yaşar Kemal, şiirsel anlatımını ve sürprizli imgelerini, bütün romanlarında kullanmış, hem Dünya edebiyatının hem de Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden olmuştur . Eserlerinde geniş bir Anadolu coğrafyasını işleyen yazar, Deniz Küstü’de doğa olarak İstanbul’u seçer. Bu kente göç yoluyla gelen karakterleri anlatırken, İstanbul’un insanıyla ve coğrafyasıyla nasıl yozlaştırıldığını gözler önüne serer. Beraberinde kültürünü ve hayallerini İstanbul’a taşıyan roman karakterlerini zengin bir dille anlatırken açgözlülük, nefret ve aşk temalarını iç içe işler.

               “ Birini bekledi Selim balıkçı.”
               “ Kimdi o?”
               “ Kırk yıl birisini bekledi.”
               “ Her şeyi onun için yaptı.”
               “ Gelmedi.”
               “ Kırk yıl, her gün, gözleyi gözleyi gözleri dört oldu da, o gelmedi.”
               “ O gelmeyince de…”

             Büyük kalem Yaşar Kemal’in az bilinen güzel bir eseri Deniz Küstü. Dinamik ve güçlü sahneler var romanda. Kişiler sıcak ve bizden birileri… Geniş bir kadro ve her biri ayrı ayrı titizlikle işlenmiş ruhsal tasvirler…  Dili doğal ve çokça sokak ağzı. Bir kentin dokusu, insanıyla, deniziyle, yozlaşmışlığıyla…  Yaşar Kemal’in insanı ve doğayı masal tadında anlattığı romanı…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *