20 Nisan 2015 Pazartesi

Üç Büyük Usta / Biyografi

Üç Büyük Usta


        Avusturyalı yazar Stefan Zweig, psikolojik tahlilin ustası olduğu kadar, felsefe,tarih,tiyatro gibi her alanda eser vermiş bir kalem. Detaycı gözlem ve çözümleme becerisiyle çağlara tanıklık etmiş,ünlü kişilerin renkli dünyasını,insan ruhunun patolojik yanlarını kılı kırk yararak anlatmıştır.
      
      Üç Büyük Usta’da Zweig; Balzac,Dickens ve Dostoyevski gibi üç devin yaşamının kısa özetlerini büyük bir incelikle gözler önüne seriyor. Mükemmel bir anlatım becerisiyle, Dostoyevski’nin yoksulluk,sürgün ve hastalıklardan oluşan acılı çağlarını; Balzac’ın açlık,parasızlık,hırs ve tutku dolu yaşam mücadelesini; Dickens’ın çocukluk bunalımlarını, çektiği acıları,mücadeleleri empati yeteneğiyle aktarıyor. Zweig incelediği kişilerin acılarını anlamakla kalmayıp onlara katılıyor da. Böylelikle okura rahatlıkla geçiyor bu duygu, zira o anladığı bu sıkıntıları olağanüstü bir beceriyle bizlerle paylaşıyor.

     Yazarın başarısında, kendi yaşamındaki sıkıntıların da mutlaka etkisi olmuştur.Nazi baskısıyla kitapları yasaklanan,yaşadığı yeri terk etmek zorunda kalan Zweig, hayatını karısıyla intihar ederek sonlandırmıştır.Onun psikolojiye ve karakter analizlerine ilgisinde Freud öğretisinin payı büyüktür. Dolayısıyla yaşamı,kültürü ve titizliğiyle muhteşem biyografilere imza atmıştır.

     Biyografi cesaret ve zeka isteyen bir türdür. Zweig Üç Büyük Usta’da hem çok titiz hem zekice hem de sevgiyle anlatıyor bu üç kişinin hayat hikayesini. Şahsiyetlerin içinde bulundukları çağın sosyal,siyasi ve edebi yapısını da hassasiyetle irdeliyor. Böylelikle biyografilerini sezgi gücüyle yoğurarak sanat haline getirmeyi başarıyor.

    Eğer biyografi ve Stefan Zweig okumayı seviyorsanız, bu eser mutlaka kütüphanenizde bulunmalı.
     

     

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *