22 Nisan 2015 Çarşamba

Beypazarı / Ankara

          

                             

     BEYPAZARI


    Ankara’nın gezerken mutlu olduğum ilçelerinden biri Beypazarı. Binlerce yıllık tarihi atmosferiyle, tarihi ahşap evleriyle, hatta ilk gördüğümde komik gelen dev havuç heykeliyle keyifle gezilecek bir yöre...





     İlçemizin toprakları eski uygarlıklara tanık olmuş, Hitit, Frigya, Galat, Roma, Bizans gibi pek çok uygarlığın egemenliğine girmiştir. Son olarak da Anadolu Selçuklu ve Osmanlı’ya kucak açmıştır bu güzel yöremiz. Bugün modern dünyanın izleriyle tarihi dokunun izleri iç içedir.
   İki ya da üç katlı konaklarıyla tanınan bu şirin ilçenin çok bilinen ahşap ev modelinde, inşaatı yarım kalmış izlenimi veren küçük bir bölüm vardır. Bu bölüm, “ çantı ya da 

guşgana” diye bilinir. Evler birbirine o kadar bitişiktir ki, gördüğünüzde yerel halkın yalnızlığı sevmediği izlenimine de kapılmamak elde değildir. Beypazarı konakları restore edilmiş, bir bölümü otel, pansiyon ve restorana dönüştürülmüştür. Eski dokuyu taşıyan bu yerlerde bulunmanın ayrı bir keyfi var açıkçası.



    Ülkenin havuç ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayan bu şirin ilçede başlıca geçim kaynaklarından biri tarımdır. Ayrıca Çayırhan Termik Santrali ve maden suyu, şehri besleyen unsurlardandır.

     İlçenin en çok ilgi gören yerleri bakırcıları ve gümüşçüleri barındıran mekanlardır. Çarşıda ayrıca yaprak sarması, ev baklavası, sebze meyve kuruları, tarhana gibi pek çok geleneksel gıda yerel halk tarafından satışa sunulmaktadır. Çoğunlukla güler yüzlü ve konuşkan satıcılar gıdaları tattırmak için adeta birbirleriyle yarışıyorlar. Ayrıca yöreyi bilmeyenlerin bile bildiği, severek yediği Beypazarı kurusunu fırınından taze taze alıp tüketmenin de keyfi bambaşka doğrusu.



         
    Dövme bakırcılık, demircilik, semercilik, el işlemeciliği, deriden yapılmış kısa konçlu ayakkabı üretimi olan yemenicilik, dokumacılık ve gümüş telkari işlemeciliği hem turistik özellik açısından önemli hem de ticari gelir kaynağı yaratmaktadır. 

   Beypazarı’nda telkari işçiliğiyle gümüş kemer, kolye, bilezik, küpe gibi aksesuarlar yapılmakta ve önemli oranda ticari pazar yaratmaktadır.


        Benden söylemesi, oraya kadar gitmişken gümüş takı almadan dönmeyin!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *