21 Nisan 2015 Salı

Çandarlı / İzmir

Çandarlı

 Kuzey Ege’nin henüz yığınların saldırısına uğramamış, yer yer hala bakirliğini koruyan İzmir’in Dikili ilçesine bağlı şipşirin bir sahil beldesidir Çandarlı.Eski adı Pitane olan yörede, tarih öncesi izler MÖ 4000’li yıllara dek uzar. Rivayet olunur ki, Amazon kadın savaşçılar, Pitane başta olmak üzere birçok kıyı kentin kurucusu olmuşlardır. Bundan dolayı da kadın kenti anlamına gelen Pitane adını almıştır.


    Hititliler, Lidyalılar, Persler, İonyalılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Saruhanoğulları, Karesioğulları ve Osmanlı İmparatorluğu gibi pek çok uygarlık yörede egemen olmuştur.
Bugünkü Çandarlı Kalesi o zamanki Pitane’nin Cenevizlilerden kalmış kalesidir ve Çandarlı Halil Paşa’nın sadrazamlığı sırasında yenilenmiş, top atışlarına dayanıklı taş bloklarla güçlendirilmiştir. Ardından da Pitane yerine Çandarlı adı verilmiştir. Çandarlı’nın merkezinde bulunan kale,bütün ihtişamıyla  yörenin süsü olmaya devam ediyor. Ayrıca denize bakan konumuyla da oldukça önemlidir. Dikdörtgen olarak yapılan kalenin beş kulesi, mazgalları ve kapısıyla yarattığı görsellik görülmeye değer doğrusu.


   Ege’nin az bilinen Çandarlı Körfezi ise, Aliağa, Foça ve Bergama’yı kucaklayan rüzgarıyla sevimli bir incidir. Körfezin küçük yerleşim yerlerinden Aliağa, ülkemiz için önemlidir zira burada petrokimya, rafineri ve demir çelik faaliyetleri görülmektedir. Körfezin en güzel göründüğü yer ise Kozbeyli köyüdür.

  Çandarlı’da son yıllarda turizm gelişmeye başlamıştır. Yöredeki konaklama tesislerinin sayısı da giderek artmakta. Daha çok aile işletmesi şeklinde görülen pansiyonlar hem merkezde hem de sahil boyunca uzanan sitelerde devam etmektedir. Eğer ailenizle bakir ve huzurlu bir yerde tatil yapmak istiyorsanız bu aile işletmeleri ideal olacaktır. Harika bir tatil beldesi olan bu yöre, küçük ve şirin ama denizi biraz soğuk, bir o kadar da berrak, tertemiz. Dostluk,sevgi,sıcak aile ortamı arıyorsanız ideal bir yer. Merkezdeki upuzun plajın karşısında hediyelik eşya dükkanları ve barlar var, yazın oldukça hareketli ama sezon bittiğinde yerli halk ve yaz kış kalan emeklilerden oluşan daha sakin bir yer oluyor haliyle.

  Merkezden ayrılıp sahil boyunca ilerlediğinizde sitelerle karşılaşıyorsunuz. Daha ilerledikçe Denizköy ve Bademli çıkıyor karşınıza. Bademli koyundan Dikili’ye kadar sahil yolundan gidilebiliyor. Çandarlı pek çok tatil beldesinden farklı aslında, çünkü insan eliyle kirletilememiş henüz. Orada tarih var, doğa var, huzur var. Büyüsü kendine has bu yöreyi seven herkes tam anlamıyla bağımlısı oluyor Çandarlı'nın.















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *