3 Mayıs 2016 Salı

Balıkesir


Balıkesir Türkiye'nin kuzeybatısında bulunan Marmara'ya ve Ege'ye kıyısı olan şirin bir ilimizdir.  Kuvayı Milliye açısından oldukça büyük bir öneme sahip olan bu ilimiz, dünyaca ünlü yağlı güreşçimiz Kurtdereli Mehmet Pehlivan ve Çanakkale Savaşı'nda efsaneleşmiş Seyit Ali Onbaşı'nın da memleketidir.  

Edremit körfezine bakan ve Sarı Kız Efsane'siyle bilinen Kaz Dağı bu ilimizdedir. Kaz Dağı ve Altınoluk, ülkemizde oksijenin bol olmasıyla da ünlü olan yerlerdendir, buralar Türkiye'nin oksijen depoları olarak bilinir. 




Bir tarafıyla denizlerin sarmaladığı bu ilimizin diğer tarafı da ormanla kaplıdır. Sahil bölgeleri turizme katkıda bulunur, özellikle Ayvalık Sarımsaklı plajıyla bilinir. Akçay ise ülkemizin ilk turizm beldelerindendir. Kaz dağlarının eteklerine kurulu bu kasaba Edremit ilçesine bağlıdır. Dursunbey ilçesi de, dağlık ormanları ve kerestesiyle ünlüdür.

Balıkesir deyince akla Edremit zeytini ve zeytin yağı, höşmerim tatlısı, kök boyasıyla dokunan Yağcıbedir halı ve kilimleri, Manyas Kuş Cenneti ve Manyas peyniri, Ayvalık Şeytan Tepesi ve Cunda (Ali Bey) Adası gelir.

Ayrıca pek çok tarihi ve kültürel mirasa da ev sahipliği yapar Balıkesir. Bunlardan bazıları: Zağnospaşa Camisi ve müzesi, Kuvayı Milliye Müzesi, Gönen Açık Hava Müzesi, Bandırma Arkeoloji Müzesi... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *