30 Mart 2016 Çarşamba

Tavşan Yılı / Daniel Odier


"Siateviç evine döndüğünde hava kararmıştı. Kepenkleri teker teker kapadı. Birden garip bir duygu çöktü içine."

"Birkaç dakika sonra öleceksin!"



Ülkemizde çok tanınmayan bir roman Tavşan Yılı. L'annee du Lievre adıyla yayımlanan kitap, 1978'de Türkçeye çevrilerek basılmıştır. Halim İnal'ın çevirisiyle 80'li yıllarda okuduğum bu romanı bugün tekrar gözden geçirdim ve edebiyata olan sevgim bir kez daha depreşti.

Bir casusun hayatı anlatılıyor Tavşan Yılında. Casusluk yaşamı boyunca, kendisini takip eden, öldürmek isteyen bir adamın varlığını hissederek yaşar Siateviç. Zira su testisinin su yolunda kırılacağını bilmektedir. İşte o an artık gelmiştir, ya öldürülecek ya da öldürecektir. Bir kaçış planı yapar, hızlıca ve telaşla... Silahsız ve apansız yakalanmıştır düşmanına. Daha önceden ormana gizlediği silahını bulup çıkarır. artık yaklaşan ayak seslerinin sahibine karşı savunmasız değildir.

Albert Siateviç, ailesiyle Çarlık Rusyasındaki Yahudi kırımından kaçan bir casustur. Roman boyunca yaşadığı tehlikeler, asla normal ve sıradan olmayan hayatı anlatılır. Gizli servisler, kovalamacalar, ölümler... Sıradan olmayan, zamansız ölümler... Kısacası bir casusluk hikayesinde ne ararsanız o var romanda.

Günümüz edebiyatında roman tekniği oldukça gelişti, bu tarz hikayeler daha sürükleyici ve heyecanlı şimdi. Ama bu roman da yazıldığı yıllar dikkate alınırsa oldukça başarılı diyebiliriz.

Yeni baskısı var mı bilmiyorum, okumak isterseniz ikinci el kitap satanlardan ya da kitap kurdu bir dostunuzdan edinmeye çalışın. Keyifli okumalar ve edebiyat dolu günler dilerim!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *