30 Ocak 2016 Cumartesi

İlahi Komedya ( Divina Commedia) / Dante Alighieri


1265 - 1321 yıllarında yaşamış olan ünlü İtalyan şairi Dante, büyük ününü İlahi Komedya'ya borçludur. Üç ciltlik İlahi Komedya, modern İtalyancanın temel taşıdır ve Dünya edebiyatının da baş eserlerinden kabul edilir.


İlahi Komedya, Cehennem, Araf ve Cennet'ten oluşan bir yolculuğu anlatır. Terzarima nazım şekliyle üçlükler halinde yazılan eserde şair, yaşadığı çağı, insanları, dünyaca tanınmış kişileri kendince değerlendirmektedir. Çağının bilginlerinden yararlanarak, hıristiyanlığın o günkü durumunu da anlatır Dante.

Eserin adındaki komedya ifadesi, insani durum anlamındadır. Dante, insanlığın durumunu, tutku ve davranışlarını işler. Eserde bir yolculuğa çıkar şair. Bir ormanda yolunu kaybeder, karşılaştığı Vergilius'la Cehennem ve Araf'ı gezer. Ardından çocukluk sevgilisi Beatrice'le Cennet'i dolaşır. Dante'nin Beatrice'e olan büyük aşkı, onun hem yaşamını hem de eserlerini büyük ölçüde etkilemiştir. Bu etki İlahi Komedya'da da kendini gösterir.

İlahi Komedya'daki ahiret yolculuğunun tamamı yedi gündür. Cehennem, Araf ve Cennet'in bütün katları ve katlarda eziyet çekenler, mutlu olanlar bir bir tanıtılır. 

Eserde Vergilius aklın, Beatrice de inancın simgeleridir. Dante'nin hocası da Vergilius'tur. İçinden geçenleri ona açar, kaygılarını o giderir, sorularına yanıt bulur.

Yaşadığı çağın gerçekleriyle de ilgilenen sanatçı, edebiyatın yanı sıra, dil bilgisi, felsefe, din ve mantık gibi pek çok bilimle de uğraşmıştır. Bir ara politikaya da merak salan Dante, sonunda doğum yeri olan Floransa'dan sürgün edilerek cezalandırılır ve 56 yaşında hayata veda eder. İlk eseri Vita Nouva'da lirik şiirleri bulunan Dante, daha sonra Convivio ve Canzoniere'yi yazar ama daha önce de söylediğim gibi, Dante'yi Dante yapan İlahi Komedya'dır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *