26 Ocak 2016 Salı

Davud / Gerald Messadie


Davud, Gerald Messadie'nin Musa'dan sonra yazdığı ikinci romanıdır.  Eser, Davud'un çobanlıktan peygamberliğe ve krallığa uzanan yaşam hikayesini anlatır. Olaylar MÖ. XI. ve X. yüz yıllarda geçer. 


Seul İsrailoğulları'nın kralıdır, Davud'sa genç bir çoban... Ama Seul'den sonraki İbrani kralı o olacaktır. İsrail'deki bütün kabileleri kendisine bağlayarak merkezi Kudüs olan bir krallık kuracak, efsanevi bir lider haline dönüşecektir zamanla.

Seul İsrail'de Filistinlilerle savaşmaktadır, Filistin ordusunda İbranilere korku salan Golyat adında bir canavar vardır. İşte bu Golyat denen düşmanı yenen genç Davut olacaktır. Kralın takdirini ve halkın sevgisini böylece kazanmış olan Davud, lir çalan bir ozanken, bazen kahraman, bazen çılgın, bazen çıkarcı ya da bir çeteci... Sonuçta kırk yıl tahtta kalacak bir muzaffer komutan haline gelecektir, istemeden de olsa... Sıra dışı bir insan, tuhaf ve gizemli bir kahraman, başarılı bir roman karakteri aynı zamanda. Güzel ve masum, bir o kadar da kurnaz ve acımasız, çekici ve bazen de ahlaksız... 

Davut, Yahudilerce on iki kavmi birleştirmesi ve Kudüs'ü almasıyla efsaneleşmiş bir kraldır artık. Gerek din kitaplarında gerekse büyük ressamların tablolarında yüz yıllardır karşımıza çıkan bir karakterdir o. Gerald Messadie de tarihte iz bırakan Davud'u keşfetme yolculuğuna çıkarak, ipuçlarını takiple bu romanı yazar.

Oldukça ilginç, çekici bir konusu var romanın, okumak da son derece keyifli. Kitabın dili de son derece akıcı. Karakterler, başta Davud olmak üzere hem tarihi hem kurgusal. Kısacası güzel, anı-roman tadında, okunası bir kitap. Edebiyat sevenlere, tarih sevenlere, okuma tutkunlarına iyi bir seçenek bence.

Keyifli okumalar!..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *