18 Ocak 2016 Pazartesi

Anadolu İnançları - Anadolu Mitolojisi / İsmet Zeki Eyüpoğlu


Anadolu İnançları
Anadolu Mitolojisi
İnanç-Söylence Bağlantısı

2003'te yitirdiğimiz İsmet Zeki Eyüpoğlu'nun Anadolu kültürünü incelediği Anadolu İnançları ve Anadolu Mitolojisi (İnanç Söylence Bağlantısı), folklor açısından önemli bir eser. İnançlarla mitolojik varlıklar arasındaki bağlantıyı göstermeye çalışan kitapta bilgiler örneklerle pekiştirilmekte. 

Anadolu coğrafyasında zengin ve oldukça renkli bir kültür olduğunu hepimiz biliriz, kitap bu kültürü gözler önüne seriyor. Anadolu uygarlığının geçmişten günümüze taşınmasını sağlayan bu ürünler, uygarlığı yaratan insanları da anlamamıza, tanımamıza yarıyor.

Anadolu'da ortaya çıkan inanç ve düşünce şekilleri, söylenceler ve mitolojik varlıklar, bu topraklarda yaşayan insanların gelişimini ve değişimini etkileyen önemli unsurlardır. İşte kitap bu unsurları seriyor önümüze. Geçmişteki hangi inançlardan günümüzdeki hangi inanç ve düşünce kalıplarına evrildiğimizi görmemizi sağlıyor. 

İki bölümden oluşan kitabın birinci bölümünde gelenekler, alışkanlıklar, toplantılar, dernekler, düğünler, bayramlar, eğlenceler, uygulamalar, bilmeceler ; ikinci bölümde ise, söylence ve Anadolu gerçeği üstüne görüşler, tanrılar-tanrıçalar, bayramlar vb. pek çok mitoloji konulu örnek yer almakta.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *