10 Kasım 2015 Salı

Susuz Yaz / Necati Cumalı




Susuz Yaz, Necati Cumalı'nın İzmir'de Seferihisar ve Urla ilçelerinin köylerinde geçen olayları gerçekçi bir anlatımla kaleme aldığı öykü kitabıdır. Kitapta yazar, toplumun ortaya koyduğu ürünleri kişilerin kaderleriyle bağdaştırarak anlatır. Bunu yaparken de, dupduru bir Türkçe kullanır. Olay, insan ve sorun şemasında işlenir öyküler; gerçekçi köy öyküleridir bunlar, yazarın deneyim ve izlenimlerinin ürünüdür.


Su davası Susuz Yaz öyküsünde, kız kaçırma Öç'te, kabadayılık Dağlı'yla Muharrem öyküsünde işlenir. Kaatil'de Abdi'nin cinayetlerini savunur, Gülsüm Kıza Ağıt'ta Gülsüm'le Bektaş'a acıma duyguları beslerken, Esma ile İsmail'de aşkı, Selimi' Anarım'da kahramanın iyilik ve sevgiyle anlatılacak kişiliğini öyküleştirir. Zeynel'i de Bıçak'ta hayranlıkla anlatır. Son derece sade ve sempatik bir üslupla kurgular olayları ve kişileri. İsimler hayali olsa da aslında karakterler ve olaylar, oldukça gerçektir.

Necati Cumalı, Susuz Yaz'daki öykülerinde toprak ve su davalarını işlerken avukatlık mesleğinin deneyimlerinden de yararlanmış, çekişmeleri, cinayetleri, sömürücülüğü, intikam duygularını gerçekçi bir dille anlatmıştır.

Kitabın ilk öyküsü olan Susuz Yaz, edebiyatımızın su sorununu ve suyun bölüşülmesinin getirdiği sonuçları dile getiren ilk öyküsüdür aynı zamanda. 1962'de yazılan bu öykü, daha sonra tiyatroya ve sinemaya da uyarlanmıştır.Aynı zamanda şair de olan yazarın öykü dili de şiirseldir.  






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *