Dale Carnagıe, Dost Kazanma ve İnsanları Etkileme Sanatı'yla uluslar arası ün kazanmış bir yazardır, ülkemizde de önce bununla tanınmıştır. Bugünkü kişisel gelişimcilerin kitaplarının pek çoğu Canagie izleri taşır. Ama yazarın ders kitabı olarak hazırladığı Topluluk Karşısında Söz Söyleme ve İş Hayatında İnsanları Etkileme Sanatı daha önce yazılmıştır. 1926'da basılan bu kitap, ülkesinde resmi ders kitabı olarak uzun süre okutulmuş olmakla beraber, tanınması daha sonraki yıllara kalır.
Dale Carnagie, 1888-1955 yıllarında yaşamış Amerikalı bir yazar, kişisel gelişimci ve hatiptir. Konuşmanın, dost edinmenin, mutlu olmanın yollarını öğretir kendince. yaşadığı dönemde kişisel gelişim kursları vermiş ve pek çok insana ulaşmıştır. Günümüzde moda haline gelen kişisel gelişim kurslarının ve kitaplarının fikir babasıdır aslında. Kitaplarında deneyimlenmiş olayları kullanarak insanları anlatır Carnagie.
Söz Söyleme ve İş Başarma Sanatı, on bir bölümden oluşuyor. Bunlar:
1. Cesareti ve Kendine Güveni Geliştirme
2. Hazırlanma Yoluyla Kendine Güven Kazanma
3. Ünlü Konuşmacılar Konuşmalarını Nasıl Hazırlıyorlardı?
4. Hafızanın Geliştirilmesi
5. Başarılı Söz Söylemenin Zorunlu Ögeleri
6. Güzel Söyleşinin Sırrı
7. Söz Söyleyenin Görünüşü ve Kişiliği
8. Söze Nasıl Başlamalı
9. Sözü Nasıl Bitirmeli
10. Anlamı Netleştirmenin Yolu
11. Dinleyicilerin İlgisini Çekmenin Yolu
Ben bu kitabı 1994'te edinmiştim. Dört yıllık öğretmen olarak çok işime yaradı doğrusu. Kompozisyon derslerinde çokça yararlandım hem törenlerde topluluk karşısında yaptığım konuşmalarda hem de öğrencilere yol göstermede. Şimdi benzerleri çok piyasada ama ben yine de bunu da bir inceleyin derim. Özellikle yöneticilerin, öğretmenlerin ve çeşitli yerlerde konuşma yapmak zorunda olan meslek sahiplerinin işine yarayacaktır. Konuşmanın ve iletişimin çok önemli olduğu günümüzde, bu ve benzeri kitaplardan yardım almanın yararlı olacağını düşünüyorum. Zira söz ne kadar doğru olursa olsun, etkili söylenmediğinde istenilen sonuç alınamayacaktır.
Konuşmak gerçekten de bir sanattır, hele ki topluluk karşısında... İyi bir hatip olmak, hem özel bir beceri, hem iyi hazırlanma hem de insan psikolojisini bilmeyi gerektirir. Hitap ettiği kitlenin kültür seviyesini bilmeyen, kültürel hassasiyetlerini tanımayan bir konuşmacı başarısız olur. O halde çok yönlü bir hazırlık gerektirir bu tarz konuşmalar. Günlük yaşamda, bireysel konuşmalarda bile söz söylemek beceri gerektirir. Akla her geleni söylemekle sözü etkili söylemek arasındaki fark yadsınamaz. o halde ne yolla olursa olsun, konuşma becerimizi geliştirmekte yarar var. Bu tür kitaplar da mucizeler yaratmıyor tabi ama kılavuz olabilir, nerden ne öğrenirsek kar değil mi?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...