5 Temmuz 2015 Pazar

Barabbas / Roman


 Barabbas / Par Lagerkvist


            Barabbas, İncil’e göre, çarmıha gerilmek üzere, Roma valisi Pilatus’un karşısına çıkarılan bir hayduttur. İsa ile birlikte çarmıha gerilecektir. Roma valisi İsa ve Barabbas’tan birini bayram dolayısıyla affedeceğini duyurur. Yahudiler, “Barabbas’ı bağışla, İsa’yı as!” diye bağırırlar. O artık “Bağışlanan Barabbas”tır ve yaşamı boyunca bunun ağırlığını üstünden atamaz. İncil’de geçen bu hikaye, Lagervist’in romanına ilham olmuştur. Romanda hristiyanlık değil, insan sevgisi ve acıma duygusu esas alınır. Olaylar zinciri bizi, insanlığın çektiği acıları anlamaya zorlar. İnsan oğlu gelişimin neresindedir? Sorusunun yanıtı aranır ikinci planda.



       Barabbas’ın içindeki çelişkiler, yaşadığı ruhsal işkence onu yalnızlığa iter, ne Hristiyanlara yaranabilir ne de kendisi yerine çarmıha gerilen İsa’yı unutabilir. Yalnızlık içinde yaşar ve yalnız ölür “Bağışlanan Barabbas”...

       “Lagerkvist’in başarısı, gerçekler dünyasıyla inanç dünyası arasındaki karanlık uçuruma gerilmiş cambaz ipi üzerinde dengeyi tutturmuş olmasındandır.”  (Andre Gide)

            Hayatının anlamını sorgulayan Barabbas, İseviler tarafından da Yahudiler tarafından da kabul görmeyen mutsuz bir adamdır. O hep yalnızdı, “dünyada, karanlıkta, aydınlıkta, ölüler ve diriler arasında hep yalnız…”

       Romanın konusu kadar dili de oldukça etkileyici. Sıkılmadan okunacak türden sağlam bir yapıt. İnsanı düşündüren bir roman. İnancı, tarihi ve bugünü sorgulatan güzel bir roman. Kütüphanenizde bulunsun. Benim okuduğum, çok eski bir baskı ve Cüce romanıyla bir arada. İkisi de okunmaya değer bence.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *