24 Haziran 2015 Çarşamba

Martı / Richard Bach

    Martı – Richard Bach

     “ Gözlerinle gördüğüne inanma. Gördüklerin sadece sınırlı olanlardır. Sezginle araştırarak bak. Öğrendiklerinin bilincine ulaşmaya çalış. Böylece uçuşun yolunu da öğreneceksin.”
                                                                                                                                           Martı Jonathan

        Martılar asla yalpalamazmış ama Jonathan yalpaladı ve yere çakılıverdi. Tabi ki o yılmadı, yine denedi. Bir daha, bir daha…  Çünkü o özel bir martıydı. Diğerleri karnını doyurmak için, gerektiği kadar uçar, gerekenden fazlasını öğrenmeyi denemez ve düşünmezlerdi ama Jonathan, her şeyden üstün tutardı uçmayı.


         Farklılığı hep yadırgandı genç martının, sürüden dışlandı, anlaşılamadı, eleştirildi. Ama o hiç aldırmadı, inandığı sürece sınırları kaldırabileceğini biliyor, istediği sürece başarabileceğine inanıyordu. Öğrenmeyi seçti, yeni uçuşlar denedi, yapamadıkça yine denedi, ta ki başarana kadar...

        Martı Jonathan hırsın ve korkunun kendisini yok edeceğini öğrenmişti, asla pes etmemeyi…  Kendini sürekli geliştirdi o. Sorgulayarak yaşadı, özgürlüğü taktı kanadına. . Uçmaya gönül vermişti, diğerleri gibi olmak yerine kendini değişmeye zorlardı hep. Öğrendiklerini diğer martılara da öğretmeyi görev edinmişti, öğretti de.

            “ En yüksekten uçan martı, en uzağı görendir.”

       Uzaklara uçuş çalışmaya gitti Jonathan, daha hızlı uçmak için çabaladı durdu ve öğrenmeyi hiç bırakmadı o. Sınırlar çizmedi kendisine, başkalarının onun için çizdiği sınırları aştı hep. Özgürlüğü seçti, kendi olmaya çalıştı, sıradan kalmayı reddetti, sıra dışı bir martı oldu hep.

          Richard Bach, Martı romanıyla insanlığa sesleniyor aslında. İnsanın kendini bulma çabasını, ne olduğunu ve yaşamın neresinde bulunduğunu sorgulayan bu kitap, sınırları zorlamayan insanları eleştiriyor. Öğrenmek, hayatı ve kendini kavramak, sınırlarını zorlamak gerektiğini anlatıyor. Pes etmeden, yılgınlığa düşmeden... Kısacık, incecik ama dolu dolu bir kitap bu. Bence her okuduğunuzda farklı bir şey bulacaksınız kendinize dair. Genç martının kişiliğinde sorgulayan, deneyen, vazgeçmeyen insanı bulacaksınız. Başkalarının sizin için çizdiği sınırları ve korkularınızı yenmeyi öğreneceksiniz. Değişime ve gelişime açık olduğunuzda engellerin birer birer kalktığını göreceksiniz.

       Yazar, genç martı Jonathan’ın kişiliğinde, toplumu ve insanı hicvediyor. İçinde bulunduğunuz düzeni sorgusuz sualsiz kabul edip yaşadığınızda sadece sürüden biri olarak kalacağınızı anlatıyor.

         Düşmekten korkmayın, her düştüğünüzde yeniden kalkın ayağa. Hatalarınızdan ders almış olarak… Bir martının kanadına takıldıysa direnç ve umut, bunu siz de yapabilirsiniz. Ben bunu çıkardım, yıllar önce çok severek okuduğumda. Bu kitabı siz de mutlaka okuyun ve çocuklarınıza da okutun! 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *