Kuyucaklı Yusuf, toplumcu gerçekçiliğin öncülerinden olan Sabahattin Ali'nin en önemli romanıdır ve Anadolu'ya açılan büyük bir kapıdır.
1903-1915 yılları arasında geçen olaylar zinciri işlenir eserde. Yer ise Edremit ve çevresidir. Toplumsal gerçekçi bu romanda bireysel gerçekçilik de, insanı toplumsal ilişkiler bütünü içinde anlatarak karşımıza çıkar. Romanda tarihsel olaylar, Edremit'e ve kahramanlara ne kadar yansımışsa o kadar verilir. Çevre betimlemeleri, kişilerin gerçekliğinden kopuk değildir.
Romanın ana karakteri Yusuf, başlangıçta soğukkanlı, uyumsuz, umursamaz ve içe dönük bir izlenim uyandırır. Roman ilerledikçe Yusuf'un iç dünyasını tanır ve onu seversiniz; zira ona bu özellikleri yamayan yaratılış özelliği değil yaşadıklarıdır.
Romandaki toplumsal çevre, sosyal hayat ve meşrutiyet, Balkan Savaşı, seferberlik gibi olaylar Yusuf'un serüveni çevresinde işlenir. Kasabadaki sivil ve asker yöneticilerle oranın ileri gelenleri gerçek bakış açısıyla verilir.
Roman karakterlerinin çoğu, Sabahattin Ali'nin yaşamında var olan kişilerdir. Yazar,gözlem gücünü kullanarak bu insanları birer roman karakterine dönüştürmüştür. Ayrıca Edremit de çocukluğunun geçtiği yöredir. Bütün bunlar, romandaki gerçeklik hissini güçlendiren unsurlardır.
Kurgusu klasik roman tekniğine bağlıdır. Kuyucaklı Yusuf hem bir aşk hikayesidir hem bir başkaldırı hikayesidir hem de bir dönemin toplumsal hikayesidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...