3 Şubat 2016 Çarşamba

Kimya Hatun / Saide Kuds


Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin Hareminden / Kimya Hatun Saide Kuds'un ilk romanıdır. 2006'da yayımlandığında İran'da Parvin Etesami Edebiyat Ödülü'ne sahip olmuştur. Eser, Kimya Hatun kadar, Mevlana ve Şems'in de hikayesidir. 

Kimya, Kerra Hatun'un kızıdır, Kerra Hatun eşi öldükten sonra Mevlana ile evlenmiş ve kızıyla onun haremine yerleşmiştir. Otobiyografik roman havasında Kimya'nın ağzından yazılan roman, büyümeye çalışan Kimya'nın yeni yaşamına açılırken, Mevlana Celaledin-i Rumi'nin evine ve kitaplarına da ışık tutmaya çalışır, tabi yine Kimya'nın gözüyle...

Şems ve Mevlana, Kimya ve Şems ve Kimya'nın hazin sonu... 

Kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde Kimya'nın çocukluğu, Mevlana'nın annesiyle evlenmesi ve birlikte hareme yerleşmeleri, ikinci bölümde ise Şems'in hem Mevlana hem de Kimya üzerindeki olumlu olumsuz etkileri, Şems'in Kimya'yla evlenmesi ve trajik bir sonla romanın bitişi...

Kitabı bu kadar trajik kılan şey, yaşça birbirlerine uygun olan Kimya ve Mevlana'nın oğlu Alaeddin'in yaşadıkları bence. Zira oğlu Kimya'ya aşıkken o  Kimya'yı kendisinden katebekat büyük olan Şems'le evlendirir. Bu da sonun başlangıcıdır aslında, zira herkes mutsuz olur finalde. Mevlana Şems'ten, oğlu ve Şems de Kimya'dan olmuştur.  

Bu bir roman, kurgusal bir metin, yazılanların ne kadarı doğru bilinmez ama isimler gerçek olduğuna göre araştırmak da mümkün tabi. Roman olarak oldukça akıcı, rahat okunuyor. Mevlana'yı, Şems'i tanımak için değil de, bir roman tadında okunmalı bence. 

Keyifli okumalar...

"Ve amma sen, sen ey benim mest kalenderim! Tüm o yaptıklarının anlamı neydi? ... Yarı diyarı bırakmış, nereye böyle? Alaeddin misin, Şems misin, Tebrizli misin, Nişaburlu musun Belhli misin, Konyalı mısın? Nesin?! O aradığın düşman, ne zamanın kalbinde ne de mekanın karnındadır. ... Heyhat! Ki düşman senin içinde gizlidir."

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *