10 Ocak 2016 Pazar

Arthur Schopenhauer / Aforizmalar


"Kandırılmışlar arasında kavrayışı sağlam bir adam, saat kulelerinin hepsinin yanlış ayarlandığı bir kentte saati doğru işleyen birine benzer. Tek o bilir doğru zamanı. Bunun ne yararı dokunur ona? Herkes kentin yanlış saatine uyar, doğru zamanı yalnız onun saatinin gösterdiğini bilenler bile."



Filozoflar ilginç insanlardır bilirsiniz, düşünmektir onların işi, bazen de çılgınca düşünmek... Nietzche'nin de etkilendiğini bildiğimiz Schopenhauer, onun kadar olmasa da, zaman zaman güçlü buhranlar yaşamıştır.  Pesimist filozof, her yaşamın içinde bir dram olduğunu düşünür. Acı ve sefalet yüklü dünyayı şikayet eder. Zira ona göre hayatın kendisi büyük bir acı kütlesidir.

Yıllarca, uzun çalışmalar yaparak "İnsan nedir, neye sahiptir, neyi temsil eder?" gibi soruların cevabını aramış ve Yaşam Bilgeliği Üzerine Aforizmalar'da yaşam üzerine oldukça sivri dilli ve keskin tespitlerde bulunmuştur Schopenhauer.

Okunması, tanınması gereken bir düşünür ancak gerçeklere yaklaşımı sizi zorlayabilir zaman zaman. O nedenle bu filozofu hayatın ilk basamaklarında değil de ortalarında okumakta yarar var. Pesimist yaklaşımların bazıları mutlaka size de tanıdık gelecektir tabi, bir de kendi hayat görüşünüzü sorgulamanıza yol açacaktır. O nedenle ilk gençlik çağı kitaplarından değil açıkçası. 

Yaşamı mutsuz ve yalnız bir adam olarak sona erer Schopenhauer'in.

Güneşin gezegenleri selamlamaya durduğu,

Seni dünyaya ödünç veren gündeki gibi,
Varsın durmaksızın büyüsün o günden beri,
Dünyaya adım atarken uyduğun yasa gereği.
Böyle olmasın , kaçamazsın kendinden"


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *