15 Mayıs 2015 Cuma

Imprimatur / Tarihi Roman


IMPRIMATUR


IMPRIMATUR SECRETUM VERITAS MYSTERIUM
Sırları istediğiniz kadar yayınlayın, gerçek esrarını korur.

RITA MONALDİ & FRANCESKO SORTI

Tarih İçinde Roman
Roman İçinde Tarih


     Imprimatur, 2002’de yazılan tarihi bir romandır, iki yıl sonra Türkçeye çevrilmiş, Literatür Yayın evi tarafından 2004’te ilk baskısı yapılmıştır. Kitap, ülkemizde pek tanınmamakla birlikte, tarih ve kurguyu iç içe görmeyi seven okurlara ulaşmayı başarmış bir eserdir.

     Imprimatur sözü, papanın bir eserin yayımlanabilmesi için verdiği onay anlamına gelir. Monaldi ve Sorti’nin kaleminden bu adla çıkan eser, entrikalarla örülmüş, gerçek olaylara dayanan, arşiv araştırmalarıyla detaylandırılmış ve heyecan unsuru ön planda tutulmuş, kapsamlı bir tarihi romandır.

     Eserde 17. yüzyılda Roma’da bir handa başlar olaylar. 11 Eylül 1683 günü bir Fransız soylusu kaldığı handa aniden ölür. Çağın belası vebadır ve ölüm önlenemez bir salgındır o dönemde. Fransızın ani ölümüyle han karantinaya alınır, böylece dokuz gün dokuz gece sürecek maceramız da başlamış olur. Dış dünyayla tüm ilişkileri kopar hanın,bu sırada eserde, 17. yüzyılda gelişen tarihi, siyasi ve dini çatışmalar tartışılır. Renkli karakterlerle dönem tanıtılırırken din çatışmalarının ortasında uluslararası entrikalar işlenir. Imprimatur, biyolojik savaşlar, yeraltı mezarları, simya laboratuvarları ve gizli matbaalardan Viyana Kuşatması’na kadar her şeyiyle bir dönem romanı haline gelir. 

     Eser, Yargı Arkana’sının kabinlik yorumlarıyla başlar; kitabın arkasına eklenmiş  roman müziği CD’siyle son bulur.

     “Geçmişin yeniden dirilişi
     Uğranan haksızlıkların onarılması
     Gelecek kuşakların eşit yargısı

     Hiçbir şey yitirilmemelidir; geçmiş, geleceği ilgilendiren şeylerde canlı kalır. “
                                                                                                   OSWALD WIRTH; Tarotlar  

  
     Kitapta Aziz Davaları Komisyonu’na hitaben yazılan bir mektup, “yenik düşenlere” ithaf edilen  Anılar ve ardından dokuz gece ve gündüzün anlatıldığı bölümler yer alır. Sonrasında ek ve belgelerle dönemin zengin anlatımı gizemli örgüyü süsleyerek yerini ezgilere bırakır.

    28 ezgiden oluşan  Imprimatur CD’si ; arp, klasik gitar, piyano eşliğinde muhteşem bir dinletiyle bizi kitabın büyüsüne doğru sürüklüyor. Ayrıca dokuz günlük kurgu içinde yer verilen belgelerle romana gerçeklik de kazandırılmış oluyor.

     İtiraf etmeliyim ki zor okunan bir roman bu, 874 sayfa sizi bekliyor; dahası zaman zaman ayrıntılar yorucu olabiliyor. Zira akmayan bir zamanı anlatıyor roman, dokuz günün anlatımı bu. Ama bu dokuz güne sığdırılmış koskoca bir tarih var eserde. Dolayısıyla ağır ilerleyen ama elinizden bıraksanız da geri dönüp tamamlayacağınız bir roman.

     Barok Çağ'ın anlatıldığı bu hacimli roman, başlangıçta gözünüzü korkutsa da kütüphanenizde bulunmasını arzu edeceğiniz türden bir eser. İçinde çok şeyi aynı anda barındırıyor: müzik, resim, tıp, gastronomi, astroloji ve gizem…

     Yenik düşenlere adanmış Imprimatur, iktidarın gücüne yenik düşmüş, sesini duyuramamış insanlara bir hediye olarak sunulmak istenmiş aslında.

     İtalyan yazarlar Francesko Sorti ve Rita Monaldi’nin kaleminden çıkan bu eseri mutlaka edinin, pişman olmazsınız. 1964 doğumlu Sorti, 17. yüzyıl müziği alanında kariyer yapmış bir müzikologdur. Kitabın diğer yazarı olan Rita Monaldi ile evlidir. Monaldi ise, Klasik filoloji eğitimi almış ve dinler konusunda yüksek lisans yapmıştır. Bu iki donanımlı yazar, eserin de her konuda donanımlı olmasını sağlamıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *