18 Mayıs 2015 Pazartesi

Felsefenin Tesellisi / Alain de Botton

               

 FELSEFENİN TESELLİSİ / Alain de Botton


     Felsefeye yeni başlayanlar için çok keyifli, bir o kadar da eğitici… Eğer siz de benim gibi felsefe tarihini ve bütün zamanların en büyük filozoflarını merak ediyorsanız, yorulmadan okuyacağınız bu eseri kütüphanenize hediye etmelisiniz.  Yaşamın zorluklarını ve acılarını bilgelikle sunan Botton, kitapta gerçekten de teselli edici bir anlatımla karşımıza çıkıyor.


     Bilge ve bilgelik üzerine bizi düşünmeye zorlayan Felsefenin Tesellisi’nde yazar; Sokrates, Epikuros, Seneca, Montaigne, Schopenhauer ve Nietzsche’yi anlatırken kitabını altı bölüme ayırmıştır. Bu bölümlerde edebi bir dille felsefeyi kaynaştırmış; böylelikle hem esprili, akıcı hem de bilgilendirici bir eser ortaya koymuştur. Dolayısıyla her sayfada açıklayıcı, öyküleyici, betimleyici ve tartışmacı anlatım iç içe geçmiştir. Ayrıca filozoflar,onların  yaşadıkları yerler, sosyal hayatlar vb. konularda pek çok  fotoğrafa da yer vermiştir.

     Sokrates’i, “toplumda kabul görmemenin tesellisi”yle anlatan yazar, bir galeride gördüğü tablodan yola çıkarak Atina halkının ölüme mahkum ettiği Sokrates’in bir tas baldıran zehrini içmeye hazırlanışından ölümüne kadarki süreyi, onu anlatan diğer tablolar hakkındaki bilgilerle yoğurur. Filozofun hayatını, bilgeliğini ve onu ölüme götüren Atina halkını espirili ama gerçekçi bir üslupla yoğurarak sayfalara aktaran Button; parasızlığın tesellisini Epikuros’ta, hayal kırıklığının tesellisini Seneca’da, kendini yetersiz hissetmenin tesellisini Montaigne’de, kalp kırıklığının tesellisini Schopenhauer’de, zorluklar yaşamanın ve başkalarının yaşantısını kıskanarak acı çekmenin tesellisini de Nietzsche’de bulur.


     Gençlere ve felsefeyle yeni tanışan yetişkinlere bir başucu kitabı bu. Yaşadığınız bir zorluk mu var, felsefeye başvurun, gündelik yaşamda kendinizi daha iyi mi hissetmek istiyorsunuz, filozofların yaşamını inceleyin! Zekice örülmüş Felsefenin Tesellisi’ni okuyun, pişman olmayacaksınız!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *