20 Nisan 2015 Pazartesi

Nallıhan / Ankara



Nallıhan

                                                             
Ankara’nın şirin turistik ilçelerinden biri olan Nallıhan'daydık. İlçede en sevdiğim yer Sarıyar Hasan Polatkan Baraj Gölü oldu. Ankara’da bu kadar güzel renk ve ışık oyunları olan bir göl olduğunu bilmiyordum doğrusu.



Adını Osmanlı veziri Nasuh Paşa’nın yaptırdığı handan ve Nallı Suyu’ndan aldığı düşünülen ilçe için ayrıca, yiğit Köroğlu'nun bölgeye geldiği, handa konakladığı, giderken de hanın bahçesinde atının nalını düşürdüğü rivayet olunur. Nalın yerinden alınarak hanın kapısına asıldığı ve buradan da Nallıhan isminin çıktığı anlatılır. Nallıhan için Kocahan’ın simgesel bir önemi vardır. Bu hanın aslı ne yazık ki korunamamıştır. Hanın girişindeki kemerden başka günümüze pek bir şey kalmadığını üzülerek görüyoruz.

1071 Malazgirt Zaferiyle Türklerin egemenliğine giren Nallıhan toprakları, daha önceleri de Hitit, Frig, Britanya, Pers, Roma ve Bizans egemenliğinde kalmıştır.

Çayırhan Termik Santrali, Sarıyar, Yenice ve Gökçekaya Barajları’yla  gezip görmeye değer ,ülke ekonomisine katkısı olan bir ilçemiz Nallıhan. Yunus Emre’nin hocası Taptuk Emre’nin Türbesinin  Emremsultan köyünde, Taptuk’un kızı Bacım Sultan’ın Türbesinin de Tekke köyünde olduğunu öğreniyoruz.






Eğer bu şirin Ankara ilçesini gezmek isterseniz, İpekyolu üzerindeki Sakarya Nehri Havzasında bulunan Nallıhan Kuş Cennet'ini mevsimine denk getirin ki o güzelliği görmeden geçmeyin! Biz ne yazık ki kuşları görme şansını yakalayamadık. 

Artık bir dahaki sefere...





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *