20 Nisan 2015 Pazartesi

Amasya

                                                         

Şehzadeler Kenti Amasya

amasya manzara


    Orta Karadeniz’in incisi,efsaneler kenti Amasya, tarihi ve doğal güzellikleriyle Anadolu’nun eski yerleşim yerlerinden biridir. Gerek Osmanlı İmparatorluğu gerekse Milli Mücadele yılları için büyük önem taşıyan kent, insanlarının sıcaklığıyla da içinizi ısıtıyor bir çırpıda.
     
      Efsane aşıklar Ferhat ile Şirin,kente girer girmez sarıyor sizi, hele ki Elma Dağı’nın zirvesine dikilmiş heykellerini görünce biraz daha tanıdık geliyor her şey. Büyük bir aşkın yanı sıra halkı suya kavuşturma çabalarını da içeren destansı öykü, şehri sevimli kılmaya başlıyor hemen. İşte bilindik bu sevdanın işareti Amasya boğazında Ferhat Su Kanalı olarak yüzlerce yıldır kenti süslemekte.

ferhat şirin heykeli

       Dağları delen Ferhat, şehzadeler,müzeler,muhteşem bir doğa ve sıcakkanlı insanlar… Amasya’yı görülmeye değer kılan tarihi özellikler ve Kurtuluş Savaşı’ndaki rolü…

        Müzeleriyle de göz dolduran kentte Amasya Arkeoloji Müzesi ve Şehzadeler Müzesi gerçekten görülmeye değer yerlerden sadece ikisi. Arkeoloji Müzesi’nin Açık Hava Teşhir bahçesinde Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait taş eserleri, Selçuklu Sultanı I. Mesut Türbesinde mumyaları, içeride eski devirlere ait testileri, ahşap sandukaları, defineleri görmek oldukça etkileyici. Şehzadeler Müzesi ise Osmanlı’nın ihtişamını gözler önüne seren muhteşem bir görsellikle bizi karşılıyor.


mumya çocuk

Mumya

müze amasya

Müze



        Amasya’da görev yapan şehzadeleri ve sultanları anlatan müze Yalıboyu’nda yer almaktadır. Amasya Yalıboyu Evleri, yeşilırmak kenarında,tarihi sur duvarlarının üzerine yapılmışlardır.Kerpiç dolgulu ahşap evler, geleneksel Osmanlı evi özelliğini korumaktadır. Özellikle Hazeranlar Konağı ziyareti hak eden güzellikte doğrusu.

     Kentin Taşova ilçesine geldiğimizde kestane,sedir,kayın ağaçlarıyla süslü doğal sit alanı olan Borabay Gölü içimizi aydınlatıyor. Bungalov evler,piknik alanları,kamp yerleriyle doğa yürüyüşü ve konaklama için ideal bir seçim.

Göl


     Amasya’ya kadar gitmişken yorulmadan dönmek olmaz. Mutlaka Oluz Höyük, II. Bayezid Külliyesi, Kralkaya Mezarları ve Amasya Kalesi de gezilmeli,kentin tadına varılmalıdır.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *