10 Ocak 2016 Pazar

Kelile ve Dimne / Beydeba


"Masalcı mavi kanatlı bir kuştur, dünyayı taşır kanatlarında."


Şam'da doğduğu ve sonradan Çin'e göçtüğü rivayet edilen Beydeba'nın yaşamı ve ölümü hakkında kesin bilgiler yoktur. Tarihçilerin ortak görüşü, Beydeba'nın bir Hint alimi olduğu yolundadır ama bu da kesin değildir. M.Ö. 1. yüzyılda yaşadığı ve asıl adının Ketku olduğu var sayılır.

Fabl türünün ilk ve en önemli örneklerinden olan Kelile ve Dimne, Debşelem adlı bir Hint hükümdarı döneminde yazılmış ve ona sunulmuş bir eserdir. Eserde pek çok hikaye yer almaktadır. Bu hikayelerde eğitim, ahlak, erdem, siyaset, doğruluk, dostluk gibi kavramlar, hayvan karakterlerle simgeleştirilmiştir. İlk bölümde yer alan Kaytr ( Kelile) doğruluğu, dürüstlüğü ve Hablu (Dimne) ise yanlışı ve yalanı simgeler. Bu iki çakalın hikayesiyle başlar kitap ve iç içe geçmiş hikayeler zinciriyle devam eder.

Sanskritçe yazılan Kelile ve Dimne, daha sonra çeşitli dillere çevrilmiştir. Eser bir masal kitabı olsa da yetişkinlere öğütlerle doludur, her hikayeden çıkan farklı bir ana fikir vardır, bunlar düşündürücü, eğlenceli ve ders verir niteliktedir.

"Kader konuşunca güçlü bir sesle, kuşkusuz, susarmış insan."





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *