29 Mayıs 2015 Cuma

Mino'nun Siyah Gülü / Roman





       Münevver, Hasan, Zehra ve Cahit’in hikayesi bu. 80’lı yıllardan 12 Eylül sonrasına uzanan iç içe geçmiş iki farklı hikaye… Kadın gözüyle hayata ve topluma bakış… Bir kuşağın acıları, darbe ve idamların yarattığı ikilem… Bu ortamda yaşanan aşklar, yitirilen sevdalar, yarım kalmışlık duyguları…


       “ … Yakınlık cücelerini bilir misiniz? Yakınınız yanınızda değilse, onun adına konuşurlar ve dinlerler. Yani ağızları ve kulakları vardır. Mesela, sizin bende üç cüceniz var. Biri, birlikte olduğumuz akşamların sabahlarında ortaya çıkar. Somurtkan ve huysuzdur; canımı yakmaktan hoşlanır. İkincisi mutfaktaki çiçekli tencerenin içinde yaşar; siz gelmek üzereyken ortaya çıkar. Üçüncüsü berbat sorular sorar ve hiç gitmez.” Münevver’in aşkı Cahit’e sözleri bunlar. Münevver, romanın baş kahramanı yani Mino. Boyaları, fırçaları, tuvali ve sıradışılığıyla Mino. Cahit Mino’nun büyük aşkı, oğlunun babası, özgürce yaşadığı sevdası.

     Mino’nun Siyah Gülü Hüsnü Arkan’ın en sevdiğim romanı. Arkan’ı Ezginin Günlüğü’nden tanıyordum ama yazarlığıyla yeni tanıştım ve bu romanına bayıldım doğrusu. Bir solukta okunacak hem bir dönem romanı hem de güzel bir aşk hikayesi. Darağacına giden Hasan’ın, onu sevenlerin, askerliği meslek edinmiş bir adamın ve de Mino’nun hikayesi… Bittiğinde keşke hiç bitmeseydi denecek türden bir roman bu.

    Akıcı bir dille yazılan Mino’nun Siyah Gülü, mektuplarla bizi bir bugüne bir düne taşıyor.

    “… Birini ölümüne kırdıysan ve bu tamir edemeyeceğin bir şeyse sen de orta yerinden kırılmışsın demektir. Farkında olmasan da…Bizim şu karnımız var ya! Konuşmayıp da sustuklarımız, içimize attıklarımız, şiştiklerimiz, şişip de istifra edemediklerimiz… İşte bunlar bizi başka biri yapıyor, yabancı yapıyor.”

      Hüsnü Arkan’ın ruha huzur veren sakin sesi, romanda üslubuyla hayat buluyor ve gündelik yaşamın sadeliği içinde bir devri –sadece- anlatıyor, ajitasyon yapmadan ve sloganlaştırmadan… Bağırıp çağırmayan bu sakin  anlatım bir anda okuru sarıyor.

     Okuyup bitirdiğimde ‘ iyi ki okudum’ dediysem o benim için iyi bir kitaptır. Mino’nun Siyah Gülü de onlardan biri. Tavsiye etmekle kalmıyor mutlaka okuyun diyorum. Arkan’ı müzisyenliği dışında bir de kalemiyle tanıyın, çok seveceksiniz, benden söylemesi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *