30 Mayıs 2015 Cumartesi

Dante Kulübü / Polisiye-Gerilim Romanı

    


Dante Kulübü – Mattew Pearl


         İlâhi Komedya, Dante'nin Cehennem, Araf ve Cennet'e yaptığı imgesel bir yolculuğun destanıdır. İtalyan yazar-şair Dante’nin karşılıksız aşkı Beatrice’in ilhamıyla yazdığı destan, insanı, geçmişi, günü ve geleceği sentezler; edebiyat aleminde olduğu kadar düşünce ve bilim dünyasında da yankılar yaratır, pek çok kişiyi çözülememiş sırların ve soru işaretlerinin peşine düşürür. 

     Günümüzde Dante’nin çağdaş dünya üzerindeki etkisi yadsınamaz. İşte romanda anlatılan Dante Kulübü de bu etkiyle 1865’te Boston’da ortaya çıkar. Kulübün kurucusu Longfellow, uluslararası ün kazanmış ilk Amerikan şairidir. Kulüp üyelerinin amacı, İlahi Komedya’daki ‘ Cehennem’i Amerikalılara tanıtmaktır. Akademisyenlerden oluşan Dante Kulübü üyeleri, İlahi Komedya’nın İtalyancadan İngilizceye çevirisini yaparak Dante’yi Yeni Dünya’ya tanıtmak çabasındadır. Ancak karşılarına pek çok engel çıkar. Bazı dar kafalı insanlar eserin Amerikalıları zehirleyeceğini düşünerek yayımlanmasını engellemeye çalışırlar. Akademik çevrelerde de Yunan ve Latin egemenliğinin sürmesini arzulayanlar eserin yayımlanmasını istemezler. Amerikan edebiyatının yerel olmasını isteyenler de cabası… Bu koşullarda eserin kusursuz ve eksiksiz çevirisini tamamlamaya çalışan bu akademisyen kulüp üyelerinin işi gerçekten de çok zordur. Bir yandan da seri cinayetler işlenmeye başlar. Kulüp üyeleri cinayetlerin ‘Cehennem’den esinlenilerek işlendiğini anlar ve eserin önündeki  engellerle tek tek boğuşmaya başlar. Bir yandan Boston’un ileri gelenlerini İlahi Komedya’nın ‘Cehennem’ cildinde anlatıldığı gibi cezalandırarak öldüren katili bulmaya uğraşırken bir yandan da çeşitli zihniyetlerin mesnetsiz saldırılarıyla savaşmak zorunda kalırlar.


       Roman, "Okuyucuya  İkaz"la başlar; İtalyan Uygarlığı ve Edebiyatı Profesörü  Watkıns’in önsözüdür bu. Önsözün sonsözüyle irkilerek romanın sayfalarını çevirmeye başlarsınız.  “… Kitaba devam edecekseniz, lütfen unutmayın, kelimeler acıtabilir!”  Üç Kanto üç bölümdür eser.Romanda kurgu ve döneme ait bilgiler çok iyi sentezlenmiş, muhteşem bir üslupla okura sunulmuştur. Hüzünlü şair Dante ve İlahi Komedya’ya merakı artıran etkileyici bir roman. Okuru önsözünden son sayfasına kadar içine alan, kalemine hapseden bir eser. Bilinen temaları farklı bir konudan hareketle işleyen ve karakterleri titizlikle seçilmiş oldukça sağlam bir eser.


           Öfke,sürgün ve dehanın ürünü olan Dante ve edebiyatın yeni yıldızı Matthew Pearl…  Bir romanda aranabilecek her şey var, daha ne bekliyorsunuz! Keyifli okumalar…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz alınmıştır.Teşekkürler...

Arşiv

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *